EVROPA U PLAMENU: Demonstracije protiv kovid propusnica širom Starog kontinenta! (FOTO)

Autor:

Svet

22.11.2021

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Širom Evrope izbili su protesti protiv epidemioloških mera i uvođenja kovid-potvrda.

EVROPA U PLAMENU: Demonstracije protiv kovid propusnica širom Starog kontinenta! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Neki od njih su se pretvorili u nasilje.

Sukob demonstranata i policije u Holandiji

Širom Holandije i treću noć zaredom izbili su neredi u više gradova gde se policija sukobila s velikim brojem demonstranata koji su palili vatre i bacali kamenje nezadovoljni merama protiv širenja kovid-19 zaraze.

Neredi su zabeleženi u gradovima Liuvardenu, Groningenu, te u Enšedu i Tilburgu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

U Enšedu, gde je izdato naređenje o vanrednom stanju, policija je pendrecima pokušala da rastera demonstrante, videlo se na video-zapisu objavljenom na društvenim mrežama, prenosi Index.

U Liuvardenu policijska vozila su bila gađana kamenjem, a demonstranti su skandirali i palili baklje.

Policija je saopštila da je pet policajaca povređeno tokom noći u subotu, a najmanje 64 osobe su uhapšene u tri regije, uključujući i desetine onih koji su bacali pirotehniku i ograde tokom fudbalske utakmice na stadionu u Roterdamu.

Holandija prošle nedelje uvela delimični "lokdaun"

Poslednji neredi počeli su u petak uveče u Roterdamu, gde je policija reagovala zbog povećanja broja demonstranata, a gradonačelnik je protest ocenio kao "orgije nasilja".

Vlasti su saopštile da veruju da su četiri osobe pogođene policijskim mecima te su primljene u bolnice.

Proteste je izazvalo protivljenje vladinim planovima da ograniči korišćenje kovid-potvrda na ljude koji su se oporavili od kovida-19 ili su vakcinisani, isključivši time one s negativnim testom na virus.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Holandija je prošlog vikenda ponovno uvela mere izolacije za 17.5 miliona stanovnika na tri nedelje u pokušaju da uspori ponovno širenje virusa, no dnevni broj novih slučajeva zaraze ostao je na najvišem nivou od početka pandemije.

Neki mladi takođe su izrazili nezadovoljstvo što je zabranjen i vatromet u novogodišnjoj noći, u nameri da se izbegne dodatni pritisak na bolnice koje su već bile prisiljene da smanje svoj opseg rada zbog porasta pacijenata s kovid-19 infekcijom.

Među ozbiljnijim sukobima u subotu uveče bio je i onaj u Hagu, gde su povređena petorica policajaca, od kojih jedan ozbiljno, navodi policija.

Policija u Briselu demonstrante terala vodenim topovima i suzavcima

Sukobi su izbili u nedelju na protestima protiv novih kovid mera u Briselu, gde su se, po proceni policije, okupile desetine hiljada ljudi.

Protestna povorka krenula je mirno, ali je policija zatim upotrebila vodene topove i suzavac protiv grupe koja ih je gađala svakakvim predmetima, izvestio je fotograf AFP-a.

Tokom sukoba neki demonstranti su bili maskirani i nosili su flamanske zastave.

Direktan sukob s interventnim snagama dogodio se blizu četvrti u kojoj su evropske ustanove i vlada u Briselu.

 

 

 

Oko 35.000 ljudi, po proceni policije, učestvovalo je u protestnoj povorci protiv novih kovid mera, koje je vlada objavila u srijedu.

Učesnici protesta, održanog pod sloganom "Zajedno za slobodu", uglavnom su kritikovali odluku vlasti o zabrani ulaska nevakcinisanih u mesta kao što su restorani i barovi.

Belgija želi da uvede nove mere

Republika

Foto: Tanjug/AP

Protest u Belgiji

Belgija, koja je u sredu uvela opštu obvezu nošenja maske, želi da uvede i obvezan rad od kuće za zanimanja koja to omogućuju kako bi se suzbilo naglo širenje epidemije u zemlji.

Ta zemlja, gde je ove nedelje u proseku prijavljeno gotovo 10.300 novozaraženih na dan, ima dinamiku širenja virusa kakva nije zabeležena godinu dana.

Zemlja ima stopu hospitalizacije kakva je zadnji put bila u maju, što znači da je u bolnicama više od 2.000 pacijenata, među kojima više od 25 posto na intenzivnom lečenju.

Protesti i u Beču, Austrija prva u Evropi uvodi obaveznu vakcinaciju

Desetine hiljada ljudi protestvovalo je u glavnom gradu Austrije, Beču, nakon što je vlada najavila novu nacionalnu izolaciju i objavila da planira da u februaru 2022. uvede obaveznu vakcinaciju. To je prva evropska zemlja koja je vakcinisanje postavila kao zakonski uslov.

Razvijajući nacionalne zastave i transparente s natpisom "Sloboda", demonstranti su uzvikivali "Otpor!" i zviždali policiji.

Cela zemlja će od ponedeljka ući u 20-dnevnu blokadu, zatvarajući sve osim osnovnih prodavnica. Rad od kuće takođe će biti obavezan.

Andrea Amon, direktorka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, opisala je obveznu vakcinaciju kao "mač sa dve oštrice".

Rekla je BBC-jevom Endruu Maru da bi stroga pravila mogla naterati ljude koji još uvek sumnjaju u vakcinu - ali ga ne odbacuju u potpunosti - da se potpuno odvrate od njega.

U Italiji se nekoliko tisuća prosvjednika okupilo na drevnom trkalištu kočija Cirkus Maksimus u Rimu kako bi se suprotstavili kovid-potvrdama, koje su po novome potrebne na radnim mestima, javnim okupljanjima i u javnom prevozu.

Nasilje i u Francuskoj

Republika

Foto: Tanjug/AP

Protest u Belgiji

Francuske vlasti šalju još desetine policajaca da uguše nemire na karipskom ostrvu Guadeloupeu.

U neredima koji su se dogodili tokom noći pljačkaši su opljačkali desetine prodavnica i zapalili firme.

Ministar unutarnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da su neki koji su umešani u nemire koristili "bojevu municiju" protiv policije i obećao je čvrst odgovor onima koji počine javne nerede.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Paja

22.11.2021 19:09

Tako se to radi kada se brani sloboda! Nece se satanisti povuci bez krvi, udarice na narod bojevom municijom na kraju!