ERDOGAN POBESNEO, SPREMAN ZA DIPLOMATSKI RAT S AMERIKOM: Ko ste vi da nam govorite o demokratiji i pravu, NANELI SU TURSKOJ NEMERLJIVU UVREDU!

Autor: Republika

Svet

21.10.2021

16:01

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pobesneo je na SAD, ali i na još devet zemalja, koje su ga pozvale da oslobodi aktivistu Osmana Kavalu iz zatvora, što je ona okarakterisao kao grubo mešanje u unutrašnja pitanja njegove zemlje.

Tanjug/AP

Turski predsednik Erdogan uputio oštre reči Americi   

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan žestoko je zapretio Sjedinjenim Američkim Državama, ali još nekim zemljama koje su se, kako je naglasio, usudile da se mešaju u nutrašnja pitanja njegove zemlje, poručivši istovremeno da je spreman da u znak odmazde protera ambasadore pomenutih država. 

Reč je, naime, o čak 10 zemalja koje su tragom Amerike pozvale Tursku da oslobodi borca za ljudska prava Osman Kavala, koji je s manjim pauzama zatočen još od 2013. godine.  

- Zašto tih 10 ambasadora daju takve izjave? Rekao sam našem Ministarstvu spoljnih poslova da nemamo taj luksuz da ih primamo u svoju zemlju. Zar je vaš posao da držite lekcije Turskoj? Ko mislite da ste? Ostavite Kavalu. Zar vi u vašim zemljama ostavljate ubice, teroriste i bandite? Oni uvek odgovaraju: "Sud je nezavisan". Znači vaš sud je nezavisan, a naš je, znači, zavisan? Naš sud je najbolji primer nezavisnosti - poručio je besno Erdogan turskim novinarima u avionu dok se vraćao iz posete afričkim zemljama.

Tanjug/AP

Kavala je na robiji od 2013. zbog učećša u rušenju Erdogana 

Kako Sputnjik podseća, Osman Kavala je poznati turski aktivista za ljudska prava, osnivač kulturne fondacije "Anadolu Kültür AŞ" koja podržava, između ostalog, projekte etničkih i verskih manjina.

U februaru 2020. turski sud ga je oslobodio optužbi za umešanost u pokušaj svrgavanja vlade tokom protesta u istanbulskom parku Gezi 2013, ali je istog dana tužilaštvo u Istanbulu izdalo novi nalog za njegovo hapšenje. Protiv Kavale su podignute nove optužbe, ovog puta za učešće u pokušaju državnog udara u Turskoj u julu 2016. godine.

Ranije su ambasadori 10 zemalja - Kanade, Francuske, Finske, Danske, Nemačke, Novog Zelanda, Norveške, Švedske i SAD pozvali Tursku da oslobodi Kavalu. Nakon toga je MIP Turske pozvalo na razgovor ambasadore tih zemalja, podsetivši ih na potrebu poštovanja Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

 

Komentari (0)

Loading