AMERIKANCI RUŠE BAJDENA, PODNET ZAHTEV ZA IMPIČMENT: "Izdao je zemlju i doveo je u smrtnu opasnost", evo ko stoji iza udara na PREDSEDNIKA!

Autor: Republika

Svet

25.09.2021

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden našao se na meti četvorice visokih zvaničnika SAD koji su podneli zahtev za njegovu smenu, optužujući ga za haos u Avganistanu, migrantsku krizu na jugu Amerike, ali i za to "da nije sposoban da obavlja jednu od najvažnijih funkcija na svetu".

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden na žestokom udaru 

Američki predsednik Džo Bajden trpi ovih dana žestoke udarce sa svih strana, a posebno žestok došao je iz njegove sopstvene zemlje gde je grupa uticajnih pravnika podnela zahtev za njegovu smenu. 

Reč je o četvorici republikanaca, Bobu Gibsu iz Ohaja, Endiju Bigzu iz Arizone, Brajanu Babinu iz Teksasa i Rendiju Veberu, takođe iz Teksasa, koji tvrde da predsednik mora da napusti funkciju što je pre moguće jer je "izdao zemlju i doveo je u smrtnu opasnost". 

Oni su, naime, optužili šefa SAD da je naneo ogromnu štetu državi odlukom da povuče trupe iz Avganistana, da je doveo u pitanje bezbednost južnih granica na prelazu ka Meksiku, gde se stacioniralo na desetine hiljada migranata iz Latinske Amerike spremnih na pređu na američko tle, kao i zbog pokušaja da donese meru kojom se zabranjuje prisilno iseljenje iz Amerike. Na toj meri je, podsetimo, insistirao Bajdenov prethodnik, Donald Tramp, koji je na taj način želeo da reši problem ogromnog broja ilegalnih migranata u SAD.                 

Foto: Tanjug/AP

Bob Gibs je podneo zahtev za impičment 

To, podsetimo, nije prvi put da je predsednik Bajden bio na meti impičmenta. Prvi put se to dogodilo nakon samo dva dana po njegovom stupanju na dužnost. Tada je to učinila republikanka Mardžori Tejlor Grin koja je tvrdila da je on na nelegitiman način došao na čelo SAD. 

Ne očekuje se da će najnoviji udar na Bajdena imati veće posledice po njega u Donjem domu parlamenta gde tesnu većinu imaju demokrate lojalne šefu SAD. Međutim, Gibsova inicijativa pokazuje stepen dubokih podela unutar Kongresa, odakle se čuje sve više kritika na račun lidera zemlje. 

Podsetimo, Tramp je dvaput bio na meti impičmenta, ali to nijednom nije prošlo glasanje u Senatu gde su njegoviu republikanci imali većinu. 

Inače, oni se nadaju da će naredne godine, kada se održavaju izbori na sredini predsedničkog mandata za Kongres, ponovo osvojiti većinu u tom telu. U tom slučaju bi oni morali da razmatraju inicijative za impičment predsednika koji dolaze od njihovih najkonzervativnijih članova.   

 

 

Inače, Gibs je u najnovijem udaru na predsednika Bajdena, između ostalog, poručio kako aktuelni šef SAD nije u stanju da obavlja jednu od najznačajnijih funkcija na svetu, niti da na taj način služi Americi.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading