ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA U AMERICI: U Kentakiju svako četvrto dete KOVID pozitivno

Autor: Republika

Svet

03.09.2021

15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Andi Bešar Guverner iz Kentakija upozorio je da će zbog koronavirusa u celoj zemlji biti izgubljeno više dece, pošto se stopa pozitivnih mališana u državi penje na 25 odsto.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jedan na svaka 4 kovid pozitivna

On je za novinare u četvrtak objavio da je jedan od četiri slučaja kovid-a 19 u Kentakiju dete.

- Jedan na svaka 4 pozitivna - juče smo imali skoro 5.000 - na svaka 4 je dete mlađe od 18 godina - rekao je guverner. "Zato vidimo zatvaranje tih škola. Zato vidimo više dece u bolnici. Zato ćemo na kraju izgubiti više dece širom zemlje i nadamo se da nećemo ovde u Kentakiju. 

U avgustu 2020. godine procenat dece u Kentakiju pozitivan na koronavirus bio je 11,8 odsto. Prošlog meseca ta je statistika skočila na 24,5 odsto.

Rekord je postavljen prošle nedelje po broju slučajeva i hospitalizacija u Kentakiju. Država prijavljuje više stanovnika na intenzivnoj nezi sa virusom i više ljudi na respiratoru nego u bilo kojoj drugoj tački pandemije.

Bešar je u četvrtak primetio da je 27-godišnjak nedavno preminuo od kovida-19, za koji je rekao da je znak da varijanta "Delta" napada mlađe ljude.

Jedan pedijatrijski lekar rekao je tokom brifinga da se za razliku od početka pandemije deca sada razbole jednako kao i odrasli.

- Dakle, širi se poput požara - rekao je Bešar "Zaražava našu decu, zatvara nam škole."
Najmanje 30 školskih okruga u Kentakiju ove je godine moralo privremeno prekinuti lične nastave zbog naleta virusa. Neke od škola su već morale da se zatvore dva puta.

Zakonodavci su u sredu održali poseban sastanak kako bi razmotrili moguća rešenja i načine pružanja pomoći školama koje se suočavaju sa izbijanjem i zatvaranjem kovid-a 19, izvestio je Lekington Herald Leder.

Bešear je u četvrtak rekao da ono što država trenutno ima za školske okruge koji se suočavaju sa epidemijama nije dovoljno.

- Sve što me zanima je da radi, da škola koja ima veliku epidemiju kovid-a, da deca još sutra uče - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading