"NE LJUBITE SE SA KOKOŠKAMA"! Bizarno upozorenje američkih vlasti!

Autor: Republika

Svet

22.05.2021

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Sjedinjenim Američkim Državama nedavno je primećen porast broja obolelih od salmoneloze, koju izaziva bakterija Salmonela, pa su vlasti izdale preporuku koja je mnoge nasmejala.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

- Ne ljubite i ne grlite pernate životinje i nemojte da jedete i pijete u njihovoj blizini - ozbiljno je zamolio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, glavna savezna državna agencija za javno zdravlje, prenosi "Indeks.hr".

Centar je obrazložio da je porast broja slučajeva salmoneloze delimično povezan sa takvim ponašanjem: od sredine februara registrovana su 163 slučaja, od kojih su se 34 završila hospitalizacijom.

- U razgovorima sa obolelima utvrđeno je da su kontakti s peradi verovatan izvor epidemije. Iako deluju čisto, kokoške i patke mogu da prenesu salmonelu, bakteriju koja izaziva dijareju, temperaturu i povraćanje - kažu stručnjaci agencije.

Vlasti su, takođe, preporučile detaljno pranje ruku nakon kontakta s peradi i odvraćanje dece da se s njima igraju.

Do infekcije obično dolazi konzumacijom kontaminiranih jaja ili mlečnih proizvoda. Svake godine u svetu se registruje više desetina miliona slučajeva salmoneloze koja je retko smrtonosna.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading