TEKTONSKE PROMENE TRESU NEMAČKU! Posle Merkelove na čelo zemlje će ipak PONOVO ŽENA i to ne iz njene stranke

Autor: Republika

Svet

21.04.2021

15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednje ankete pokazuju da su Zeleni na korak od toga da na septembarskim izborima potpuno poraze višedecenijskog neprikosnovenog vladara, Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU), čiji je kandidat bila Angela Merkel, što znači da bi poziciju kancelara mogla da preuzme Analeni Baerbok.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angelu Merkel lako može da nasledi Analena Baerbok, a ne Armin Lašet   

Najmoćniju ćlanicu Evropske unije (EU), Nemačku, potresaju žestoke promene na političkoj sceni, koje će, ako je suditi po trenutnim rezultatima anketa, nakon septembarskih parlamentarnih izbora doneti, osim novog kancelara, i smenu dosadašnje čelne stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koja je nepriskosnoveno zastupljena na vodećoj poziciji u zemlji već nekoliko decenija. 

Prema poslednjim rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, nemački Zeleni prestigli su vladajuću CDU, čija je kandidatkinja godinama bila Angela Merkel, a koja je dostigla najniži nivo podrške u poslenjih 16 godina.

Anketa koju je sprovela Forsa za nemački RTL na uzorku od 3.505 ispitanika Zelenima se daje čak 28 odsto podrške, dok je CDU pao na tek 21odsto. Time se u ovom trenutku ozbiljne šanse daju čelnici Zelenih, Analeni Baerbok, da postane sledeća kancelarka nakon septembarskih izbora.

Inače, CDU i njena bavarska sestrinska stranka Hrišćansko-socijalna unija (CSU) u kontinuiranom su padu proteklih meseci. Nemcima je većinom dosta epidemioloških mera, a problemi s programom vakcinacije pripisuju se vladajućima, iako su prvenstveno evropski. Dodatni udarac dvema strankama zadao je niz korupcijskih skandala u kojima su stranački poslanici posredovali u nabavci zaštitne opreme tokom pandemije i u džepove sebi stavili na stotine hiljada evra. 

Popularnost Hrišćansko-demokratske opcije urušila je i interna borba za zajedničkog kandidata za kancelara, koja je trajala mesecima. Popularniji premijer Bavarske i čelnik CSU Markus Zoder je početkom ove nedelje priznao poraz i podržao čelnika CDU Armina Lašeta. Međutim, ta odluka je razočarala stranačku bazu, koja je velikom većinom preferirala Zodera.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Markus Zoder 

Harizmatični bavarski premijer imao je znatnu prednost i među stranačkim glasačima i među opštom populacijom, a nedavna anketa stavila ga je na prvo mesto kada su građane pitali "koji političar najbolje zastupa vaše interese", čak i ispred Merkelove. Lašet je po istoj anketi bio tek na 12. mestu.

Lašet je, s druge strane, iskoristio uticaj u stranci, gde ga mnogi smatraju odanim sledbenikom Angele Merkel koji će nastaviti njenu politiku kako bi osigurao prestižnu kandidaturu.

Zasad se ne zna koliko je, i da li je uopšte, njegov izbor imao uticaja na rezultate anketa, budući da su se ta istraživanja radila pre njegovog izbora. Međutim, očekuje se da će na narednim svakako da se pokaže, u jednom ili drugom smeru.    

Inače, Baerbokova dosad nije obavljala nikakvu dužnost u saveznoj vlasti. Poslanica je u Bundestagu, gde predstavlja nekadašnju istočnonemačku pokrajinu Brandenburg. Kao tinejdžerka je bila uspešna gimnastičarka na trampolini i osvojila je tri bronzane medalje na prvenstvima u Nemačkoj.

Jedna je od retkih nemačkih političara koji može tečno da daje intervjue na engleskom, a ako ostvari pobjedu u septembru bila bi najmlađi nemački kancelar u istoriji i druga žena na toj poziciji.

Nemački mediji navode da će stranka Zeleni svakako nakon parlamentarnih izbora imati značajan uticaj u nemačkoj politici, a spominje se i mogućnost koalicije sa CDU. Međutim, te dve opcije "sukobe se" u nekim od ključnih pitanja - odnosa s Rusijom, ograničenja brzine na nemačkim autoputevima, vojnim intervencijama širom sveta, kao i razvoju nemačke industrije oružja. 

Što se tiče ekstremno desne Alternative za Nemačku (AfD), po anketama nju podržava 12 odsto građana, što znači da ima osigurano mesto u opoziciji. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading