MERKELOVA ZAHTEVA VEĆU MOĆ PRED KRAJ MANDATA! Žestoko je napali u Bundestagu: VRAĆAŠ AUTORITATIVNE DEMONE

Autor: Republika

Svet

16.04.2021

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokušala je da u Bundestagu dobije podršku za proširivanje ovlašćenja kako bi zemlju ponovo uvela u još jedan lokdaun zbog pandemije koronavirusa, ali je naišla na žestok otpor u parlamentu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel 

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od parlamenta svoje zemlje, Bundestaga, da joj u ruke da mnogo šira ovlašćenja kako bi zemlju spasla od krize izazvane pandemijom koronavirusa, naglasivši da joj je za to ostalo još malo vremena budući da joj se u septembru završava mandat, a sa njim i karijera na čelu zemlje. 

Međutim, kancelarku je dočekao hladan tuš, budući da je većina poslanika, predvođenih desničarkom Alternativom za Nemačku (AfD) protiv uvođenja strogih epidemioloških mera, a ona je proširivanje ovlašćenja tražila ne bi li ponovo zemlju uvela u još jedan lokdaun. 

- Treći talas pandemije nas je čvrsto stegao - ponavljala je Merkelova i isticala kako bi eventualni četvrti talas pandemije mogao da odnese još više života i dodatno našteti zdravstvenom sistemu.  

- Medicinari na intenzivnoj nezi šalju poziv za pomoć, jedan za drugim. Ko može da ignoriše njihove molbe - zapitala je kancelarka.

Inače, njena vlada želi da parlament promeni Zaštitni akt o infektivnim bolestima kako bi omogućila saveznim vlastima da sprovedu restriktivne mere, čak iako se regionalni lideri protive, sa nadom da smanje pritisak na zaposlene na intenzivnoj nezi.

Međutim, uvođenje policijskog časa i davanje moći kancelarki da uvodi mere u 16 nemačkih pokrajina naišao je na žestoke kritike unutar konzervativnog bloka čiji je član Merkel, a ankete pokazuju da će zbog toga, između ostalog, u septembru veoma moguće doživeti najgori rezultat ikada.

Liderka parlamentarne grupe AfD Alis Vejdel rekla je da su nove mere "neviđen atak na osnove demokratske slobode".

- Predloženi amandmani na Zaštitni akt su uznemirujući dokumenti jedne autoritativne države. Ovo vraćanje liči na autoritativnog demona i dolazi iz kabineta i od vas, madam kancelarko - poručila je Alis obraćajući se direktno kancelarki koja je tokom tog izlaganja gledala u mobilni telefon.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading