NA KORAK DO NOVOG ZAKONA: Mentalno obolelim osobama se dozvoljava EUTANAZIJA?

Autor: Republika.rs

Svet

19.03.2021

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kanadska vlada Džejmsa Pjera Trudoa složila se sa Senatom da Kanađani koji pate samo od teških i neizlečivih mentalnih bolesti treba da imaju pravo na medicinsku pomoć u umiranju, ali tek za dve godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Eutanazija (Ilustracija)

Dvogodišnji prekid je duži za šest meseci od onoga što su predložili senatori. Duže čekanje je jedna od brojnih promena zakona, koji je vlada predložila kao odgovor na amandmane odobreneod strane Senata prošle nedelje.

Vlada je odbila još jedan amandman Senata kojim bi se ljudima koji se plaše dijagnoze demencije ili drugih mentalnih bolesti omogućilo da podnose prethodne zahteve za pomoć uz pomoć smrti. Takođe je odbacio još jedan amandman i izmenio još dva u zahtevu o kom će se danas raspravljati u Donjem domu.

Ako Donji dom kanadskog parlamenta vladin odgovor, zakon će se vratiti Senatu, gde će senatori morati da odluče da li će prihvatiti presudu izabranog veća ili će "zagnjuriti glavom u blato".

Vlada predlaže stručni pregled Predloga zakona koji bi proširio bi pristup umiranju uz nepodnošljive patnje pojedincima koji se ne približavaju prirodnom kraju svog života, usklađujući zakon sa presudom Višeg suda u Kvebeku 2019. godine. U prvobitnom nacrtu, zakon bi nametnuo opštu zabranu umiranja osoba sa asistencijom za ljude koji pate samo od mentalnih bolesti. Velika većina senatora tvrdila je da je izuzeće neustavno. Rekli su da se tako krši pravo na jednak tretman prema zakonu, bez obzira na fizički ili mentalni invaliditet, zagarantovano kanadskom Poveljom o pravima i slobodama. Oni su glasali za uvođenje 18-mesečnog vremenskog ograničenja za isključenje mentalnih bolesti, koje vlada sada želi da produži na dve godine.

Tokom tog uvoda, vlada takođe predlaže da stručnjaci izvrše nezavisnu reviziju problema i da u roku od godinu dana preporuče "protokole, smernice i zaštitne mere“ koji bi trebalo da se primenjuju na zahteve za umiranje osoba koje pate od mentalnih bolesti. U međuvremenu, senatori su želeli da razjasne da se izuzeće mentalnih bolesti ne odnosi na ljude sa neurokognitivnim poremećajima poput Alchajmerove bolesti. Međutim, vlada je odbila taj amandman. Odbijajući prethodne zahteve, vladin predlog tvrdi da amandman Senata po tom pitanju "prevazilazi delokrug zakona" i zahteva "značajne konsultacije i proučavanje“, uključujući "pažljivo ispitivanje zaštitnih mera“. Sugeriše se da bi to pitanje trebalo ispitati tokom zakonski tražene petogodišnje parlamentarne revizije zakona o umiranju koji je asistirao, koja je trebalo da počne prošlog juna, ali tek treba da se ostvari.

Neki kritičari takođe su izrazili zabrinutost zbog nejednakog pristupa ljudima koji umiru uz pomoć marginalizovanih ljudi, meštana po selima i starosedelačkog stanovništva u udaljenim zajednicama. Budući da liberali zauzimaju samo manjinu poslaničkih mest, vladi će biti potrebna podrška najmanje jedne od glavnih opozicionih partija da prenese svoj odgovor na amandmane Senata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading