Neće vam biti svejedno: POSLEDNJA PORUKA NAUČNIKA PRED EUTANAZIJU!

Autor:

Razonoda

06.05.2018

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Australijanac Dejvid Gudol jedan je od najstarijih naučnika na svetu, ima 104 godine. Vodio je život kakav se poželeti može, a 4. maja poslednji put je viđen na aerodromu na putu ka eutanaziji.

RepublikaFoto: Printscreen/YouTube/NOS
Dejvid Gudol kada je napunio 104 godine

Gudol nema terminalnu bolest, ali traži dobrovoljnu eutanaziju usled pogoršanja kvaliteta života koji je vodio. Njegova ćerka Karen Gudol Smit je morala da se izbori da oca oslobodi iz bolnice posle nekoliko neuspešnih pokušaja samoubistva.

Na aerodromu u Pertu oprostio se s unukom pre leta u Švajcarsku, gde će u klinici za eutanaziju završiti svoj životni put.

Celog života Dejvid je avionima putovao u ekonomskoj klasi, ali ovaj put prijatelji su ga nagovorili da napravi izuzetak i leti biznis klasom.

Najstariji australijski naučnik je poslednje dve decenije član Exit International, neprofitne organizacije koja se zalaže za legalizaciju eutanazije u Australiji. Duboko u starosti uživao je u zdravom i kvalitetnom životu. Još s 90 igrao je tenis, ali tada je počeo da ga izdaje vid.

Ali poslednjih godina zdravstveno stanje je počelo ubrzano da mu se pogoršava. Pre nekoliko meseci pao je u svom stanu u Pertu i ostao tako da leži nekoliko dana, dok ga nije pronašla kućna pomoćnica.

- Zvao sam u pomoć, međutim, nitko me nije čuo - rekao je.

U poslednjih godinu dana pokušao je da izvrši samoubistvo, ali bez uspeha. Smatra da je umiranje deo života.

- Zašto bi me to činilo tužnim? Ne smatram to sumornim, mislim da je prirodno - objasnio je.

Nije srećan što to ne može to da učini u svojoj zemlji, već je prisiljen da putuje na potpomognutu eutanaziju u Bazel u Švajcarskoj.

Još donedavno nadao se da će se zakoni u njegovoj zemlji promeniti. Za to je bilo nekih inicijativa i planova. Prošle godine australijska savezna država Viktorija izglasala je zakon o eutanaziji koji bi smrtno bolesnim ljudima trebalo da omogući dostojanstvenu smrt. Međutim, Gudol nije smrtno bolestan, a smatra da takvo ograničenje diskriminiše.

- Kad čovek prođe srednje godine života, on je otplatio dug društvu. Trebalo bi da može ostatak života da iskoristi po sopstvenom izboru. Ako odluči da se ubije, to je sasvim u redu. Ne mislim da bi se iko trebao mešati u to - rekao je.

Eutanazija i potpomognuto samoubistvo ilegalni su u većini zemalja sveta, ali u nekoliko država, uključujući Švajcarsku, Belgiju, Luksemburg i Holandiju, jedna ili obe prakse su legalizirane. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading