ĐILAS POD LUPOM: Posle otkrića Mauricijusa kreće ispitivanje svakog zarađenog dinara

Autor:

Vesti

20.03.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet za borbu protiv korupcije će početi da prikuplja podatke i istražuje Đilasove malverzacije, potvrđeno je iz tog tela za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Dragan Đilas

Tako se i savet uključio u prikupljanje podataka nakon Uprave za sprečavanje pranja novca, koja se oglasila u četvrtak i saopštila da je otpočela proveru podataka koji, kako je navedeno, ukazuju na sumnju u pranje novca, utaju poreza i prikrivanje stvarnog vlasništva od pravnih i fizičkih lica povezanih sa privrednim društvom "Ascanius LTD" i Draganom Đilasom, liderom Stranke slobode i pravde. Kako saznajemo, stručnjaci iz ove uprave punom parom su krenuli u prikupljanje i proveru podataka.


POZIV POVERENIKU

Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije izjavila je za naš list da je slučaj interesantan i da će se prvo obratiti instituciji poverenika.

- Pod jedan, treba se obratiti povereniku za dostupnost informacija jer je to institucija koja treba da ima i dostupne informacije o mnogim ljudima. Ja ću da nazovem sada predsednika da damo nalog ovim našim službama da se obrate za podatke. Obratićemo se prvo povereniku, preko njih mi idemo. I pitaću ga i usmeno da li mu se neko obraćao da vidim, ako se neko već obraćao, onda može, ako je pribavio, da nam da informacije - navela je Vasilićeva u telefonskom razgovoru za Srpski telegraf, objasnivši da bi Savet za borbu protiv korupcije mogao da se obrati i Upravi za sprečavanje pranja novca, ali da je verovatno još uvek rano za njihova saznanja.

RepublikaFoto: Tanjug
Jelisaveta Vasilić

Da podsetimo, nakon Mauricijusa i Švajcarske, otkriveno je da su Đilasove baze za čuvanje novca bile i Hongkong i Moldavija. U pomenutim državama Đilas ima sedam računa, sa oko 22 miliona evra, s kojima može da raspolaže. To je verovatno tek vrh ledenog brega ako uzmemo u obzir informacije koje je izneo ministar finansija Siniša Mali, da su, po svemu sudeći, lideru SSP na raspolaganju pare sa više od 50 računa u čak 17 država.

Marko Matić, iz Centra za odgovorne medije, za naš list ocenjuje da nije iznenađen što reaguju državni organi.

- Medijska otkrića o inostranim računima Dragana Đilasa toliko su ozbiljna i uznemirujuća da je postalo neizbežno da svi nadležni državni organi pokrenu zvaničnu istragu i utvrde tačno koliko iznosi Đilasovo bogatstvo i gde ga sve skriva. Nakon toga do detalja se mora utvrditi poreklo i zakonitost sticanja tog bogatstva - navodi Matić.

JEDINI NAČIN

Naš sagovornik navodi da je to jedini način da se stane na put nezakonitostima.

- Samo tako građanima Srbije će biti poslata jasna poruka da u našoj zemlji neće biti zaštićenih i politika više nikada neće biti utočište za ljude s one strane zakona. Upravo zbog toga ovaj slučaj mora da dobije svoj konačan epilog pred sudom da ovo ne bi postala još jedna priča o kojoj se mnogo govorilo, a da niko nije odgovarao.

Podsetimo, Dragan Đilas negirao je na konferenciji za medije koju je sazvao da ima račune u inostranstvu, međutim, nije želeo da odgovori ni na jedno pitanje Srpskog telegrafa i drugih novina, televizija i portala.

RepublikaFoto: Promo Public

Izbegli da plate porez od 13 miliona evra

Pomalo u senci šokantnih otkrića o računima Đilasovih firmi posejanim širom sveta ostala su saznanja o poslovnim vezama lidera SSP i tajkuna Dragana Šolaka, suvlasnika "Junajted grupe". Kako se ispostavilo, oni su povezani još od 2014.

U tih sedam godina kompanija "Dajrekt medija" nekoliko puta je menjala vlasnika, milioni su leteli na sve strane, a u tom klupku gotovo da se više nije moglo pohvatati ko je, kada (i posebno zašto) prebacivao i preuzimao vlasništvo nad firmom i selio milione evra s računa na račun. Na kraju, 52 miliona evra, koja su u jednom trenutku prikazana u bilansu kompanije "Ascanius SARL" iz Luksemburga, koja je majka firme "Ascanius BV", prebačena su, očigledno na druge račune, a da li su upravo to računi povezani s Draganom Đilasom, pokazaće istraga. Prethodno, u još jednoj čudnoj transakciji, upravo je Šolak pozajmio Bugarinu krajnje sumnjive reputacije, Krasimiru Petrovu Gergovu, više od 17 miliona evra da ovaj sa Đilasom odigra igru fiktivne kupovine "Dajrekt medije".

Kako objašnjavaju stručnjaci iz oblasti finansija, iza pokušaja skrivanja vlasnika firmi, promena vlasnika, savezništva sa Draganom Šolakom, kao i ćutanja o računima u inostranstvu i silnom novcu, najverovatnije se krije izbegavanje plaćanja poreza.

- Zašto Đilas nije odmah prodao firmu Šolaku za gotovo 70 miliona evra, koliko je ovaj u dva navrata isplatio, prvo Bugarinu Gergovu, a onda firmi "Ascanius"? Razlog je prost, zato što bi u Srbiji platio mnogo veći porez od dva miliona evra, koliko tvrdi da je plaćeno. Grube procene kažu da bi iznos, da je sve išlo regularnim putem, bio oko 15 miliona, dakle čak 13 miliona više.

 

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

NBS: Đilas slagao o našem izveštaju

Narodna banka Srbije (NBS) demantovala je navode Dragana Đilasa da je utvrdila zakonitost poslovanja njegove firma "Multikom open" u Švajcarskoj. Iz kabineta guvernerke NBS saopšteno je da NBS nije ovlašćena da ispituje pitanja zakonitosti porekla kapitala, osnivanja pravnog lica u zemlji i inostranstvu, te urednost plaćanja poreza, niti se u konkretnom slučaju bavila pitanjima za koja su nadležni drugi državni organi.

Samim tim, ni zapisnikom nije mogla da utvrdi da li je u vezi s ovim pitanjima navedena kompanija postupala zakonito ili ne, kažu u NBS.

Kako se dodaje, predmet kontrole i zapisnika NBS bila je usklađenost poslovanja navedene kompanije u oblasti deviznog poslovanja i tim zapisnikom utvrđene su povrede propisa u toj oblasti, imajući u vidu da subjekt kontrole nije izveštavao Narodnu banku Srbije

 

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ

Mali: Samo vrh ledenog brega

Računi Dragana Đilasa u Švajcarskoj, na Mauricijusu i u Honkongu, na kojima je 10 miliona evra, a do kojih su novinari došli, samo su vrh ledenog brega, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

- To je novac građana Srbije, novac koji je pokraden dok je on bio na vlasti. Koji je iznesen iz zemlje. Ostaje da se vidi da li su plaćeni porezi - rekao je Mali.

On je ocenio da je Đilasovo odbijanje da se na konferenciji za novinare u četvrtak izjasni da li bi išao na poligraf da odgovara na pitanja o računu na Mauricijusu dokaz da lider SSP laže.

- Istina je vrlo prosta, račun postoji, kompanija postoji i nosilac tog računa, osoba koja kontroliše taj novac je Dragan Đilas - rekao je Mali.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Milićević: Đilas degradira medije

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević osudio je predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa jer je odbio na konferenciji za štampu da odgovara na novinarska pitanja u vezi s računima u inostranstvu. Milićević je ocenio da Đilas degradira i deli novinare na novinare prvog i drugog reda.

- Kulturološki je i politički korektno da na konferenciji koju sazovete dozvolite novinarima da postave pitanja - naveo je Milićević i dodao da na pitanje o računu u Hongkongu treba to da potvrdite ili negirate, a ne da pokazujete bahatost i pretite.

UNS: Đilas omalovažava i vređa novinare

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je u petak Dragana Đilasa da prestane s neprihvatljivom praksom omalovažavanja i vređanja novinara.

- Nakon što je izbacivao novinare s konferencija, potom ih vređao na osnovu njihovog fizičkog izgleda, Đilas je nastavio da etiketira medije i da sudi o tome ko su novinari, a ko ne, na poslednjoj konferenciji za medije ove stranke - navodi se u saopštenju UNS.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading