NOVI DOKAZI O TOME GDE JE SVE POLITIČAR I TAJKUN IZNOSIO PARE: ĐILAS NA SEDAM RAČUNA SAKRIO 22.000.000E!

Autor:

Vesti

18.03.2021

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao da igramo zanimljive geografije! Otkrivajući Dragana Đilasa, otkrivamo i lepote planete Zemlje i njenih egzotičnih destinacija. Prvo smo upoznali Mauricijus, onda Švajcarsku, a sada su na red došli Hongkong i Moldavija.

RepublikaFoto: Tanjug
Dragan Đilas

Ovo su, naime, četiri države u kojima su nesporno, nedvosmisleno i bez ikakve dileme pronađeni (i papirima dokumentovani) računi na kojima je Dragan Đilas ovlašćen da raspolaže novcem, a na sedam računa u pomenutim zemljama ima oko 22 miliona evra. Naravno, to je tek vrh ledenog brega, s obzirom na to da je, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, tajkunu i lideru Stranke slobode i pravde (SSP), po svemu sudeći, na raspolaganju više od 50 računa u čak 17 država. Ako je i to konačna cifra...


RAZLIČITE VALUTE

Ako krenemo redom, o računu na Mauricijusu manje-više sve se zna. Pa i da je na njemu 5,7 miliona evra (bilo krajem decembra). I četiri računa u Švajcarskoj do sada su se provlačila kroz medije na ovaj ili onaj način. Za njih je sada izvesno da su u nekoliko banaka, između ostalih Sosijete ženeral i Unikredit, i da su u različitim valutama - evri, švajcarski franci i dolari.

Najnovija saznanja pokazuju, međutim, da je Dragan Đilas ovlašćen i da raspolaže novcem sa najmanje jednog računa u Hongkongu. Račun je otvoren u Bank of China, na adresi Garden roud central 1, sprat 24. Vodi se na kompaniju "Multikom open", ovlašćeno lice je Paskal Šmit, Đilasov saradnik iz Švajcarske, koji je i tamo potpisnik njegovih računa, a kao potpisnik (signer-attorney) naveden je upravo Dragan Đilas. Prema informacijama koje smo dobili od finansijskih stručnjaka, formulacija signer-attorney uobičajena je u bankarskim poslovima i označava fizičko lice koje operativno raspolaže novcem na računu kompanije i ovlašćeno je za sva najvažnija pitanja, uključujući i zatvaranje računa ili podizanje kompletnog iznosa koji se nalazi na računu. Primera radi, Šmit takva ovlašćenja nema. Na ovom računu je 12. decembra 2020. bio 3.269.061 evro.

SVUDA MU DOBRO

Konačno, što je i najveće iznenađenje, jedan (najmanje) račun otkriven je i u Moldaviji i na njemu je saldo od 1.600.000 miliona evra. Iako ova država ne važi za neku od onih u kojima se odvijaju značajnije finansijske operacije, stručnjaci objašnjavaju da i nije toliko iznenađenje što je izabrana za transfer novca.

- Moldavija, naime, ne podleže pravilima Evropske unije, pa ni finansijskim istragama koje se vode unutar EU. To bi mogao biti ključni razlog da se tamo otvori račun i na njega položi neki milionski iznos - objašnjava jedan od naših sagovornika.

Potvrđeni Đilasovi računi

- Mauricijus - najmanje jedan račun - 5.700.000

- Švajcarska - najmanje četiri računa - 12.000.000

- Hongkong - najmanje jedan račun - 3.269.061

- Moldavija - najmanje jedan račun - 1.600.000

* postoje jake indicije da je ukupno otvoreno više od 50 računa u 17 zemalja

RepublikaFoto: Promo Public

Šema sa Draganom Šolakom traje najmanje sedam godina

Najmanje sedam godina, kako se ispostavilo, povezana su dvojica Dragana, Đilas i Šolak. U tih sedam godina kompanija "Dajrekt medija" nekoliko puta je menjala vlasnika, milioni su leteli na sve strane, a u tom klupku gotovo da se više nije moglo pohvatati ko je, kada (i posebno zašto) prebacivao i preuzimao vlasništvo nad firmom i selio milione evra s računa na račun. Na kraju, 52 miliona evra, koja su u jednom trenutku prikazana u bilansu kompanije "Ascanius SARL" iz Luksemburga, koja je majka firme "Ascanius BV", prebačena su, očigledno na druge račune, a da li su upravo to računi povezani s Draganom Đilasom, pokazaće istraga.

Hronološki, sve se odvijalo ovako:

1. (april 2014)

Đilas je prodao firmu "Dajrekt medija" bugarskom biznismenu Krasimiru Petrovu Gergovu, kome je zajam za ovu kupovinu u iznosu od 17,7 miliona dao Dragan Šolak. Novac je Šolak isplatio Gergovu preko računa dve firme, na jedan 9,5 miliona, na drugi 8,2.

2. (mart 2014)

Osnovana je firma "Ascaniuus Nederlands BV", koja ima račune na Mauricijusu, a čijim novcem je Đilas mogao da raspolaže

3. (avgust 2015)

"Dajrekt medija", koja je, ispostavlja se fiktivno, prodata Gergovu, menja vlasnika i prelazi u vlasništvo Đilasove firme "Ascaniuus Nederlands BV" bez ikakve nadoknade

4. (avgust 2018)

Šolakova "Junajted grupa" kupuje "Dajrekt mediju" od firme "Ascanius" i isplaćuje 52 miliona evra.

Dragan Đilas nije srpskim organima prijavio ovu transakciju, što je bio dužan da učini. Pare se pojavljuju na računu "Ascaniusa", međutim, kasnije bivaju transferisane na druge račune

Organizovao konferenciju za medije, pa pobegao od pitanja

Lider Stranke slobode i pravde organizovao je konferenciju za novinare da bi se ispričao sam sa sobom. Naime, nakon što je u podužem monologu pokušao (bezuspešno) da se opravda za činjenicu da se jedan za drugim otkrivaju razni računi u inostranstvu na kojima ima milione evra i drugih valuta, Dragan Đilas je od novinarskih pitanja pobegao kao od kuge.

A i te kako smo imali šta da ga pitamo. Ne samo mi iz Srpskog telegrafa već i kolege iz Večernjih novosti, Alo, Informera i drugih redakcija čiji su novinari došli na konferenciju u prostorijama SSP, misleći da Đilas ima nešto da kaže.

Pod izgovorom da o njemu objavljujemo laži i da neće ništa da nam odgovori dok se ne izvinimo, lider SSP i vlasnik mnogobrojnih računa širom planete našao je elegantan način da izbegne da se suoči sa istinom i pitanjima na koja nema odgovor. Bar ne onaj koji ne bi bio lažan.

Ipak, i u tom kratkom dijalogu od nekoliko rečenica koje smo uspeli da razmenimo s Đilasom, on je uspeo da slaže. Bez imalo srama, pred tridesetak prisutnih, optužio je lažno Srpski telegraf da nije preneo njegovu izjavu sa prošle konferencije za medije, kada je odgovorio na pitanje naše koleginice o računu na Mauricijusu. Istina je upravo suprotna. Sve što je rekao, iako znamo da je i u tom odgovoru lagao, preneto je od A do Š i u novinama i na sajtu Republika.rs . Tako se po ko zna koji put pokazalo da su u laži kratke noge...

Neke od laži koje je izrekao

1. Srpski telegraf nije preneo moju izjavu o računu na Mauricijusu sa prethodne konferencije

Istina: Srpski telegraf je nakon pres-konferencije u ponedeljak na svom sajtu Republika.rs preneo pitanje postavljeno Draganu Đilasu i odgovor u celosti, koji je dao na pomenuto pitanje. I u štampanom izdanju Srpskog telegrafa u utorak je objavljena kompletna izjava koju je lider SSP dao našem novinaru

2. Nemam račun na Mauricijusu, ta banka ne postoji, vlasnik firme o kojoj se pisalo je sasvim drugi čovek

Istina: Papiri i bankarski izvodi nedvosmisleno pokazuju da banka i te kako postoji (Dojče banka se povukla 2018. sa Mauricijusa, ali njena ćerka firma tamo posluje na istoj adresi) i da sporni račun ima veze sa Draganom Đilasom. Konkretno: Bugarin Krasimir Gergov vodi se kao nomini (u finansijskim krugovima osoba na čije ime se vodi firma), dok je Dragan Đilas ovlašćen za raspolaganje novcem koji se nalazi na računu (5,7 miliona evra), ali je ovlašćen, za razliku od Gergova, i za sve bitne, pa i statusne radnje u vezi kompanije, što nedvosmisleno pokazuje ko je njen pravi vlasnik

3. U Švajcarskoj imam samo jedan račun

Istina: Dragan Đilas ovlašćen je da raspolaže novcem sa najmanje četiri računa u Švajcarskoj, i to u različitim valutama (evri, dolari, švajcarski franci). Važno je istaći i da se radi o računima u različitim bankama (Sosijete ženeral, Unikredit...)

4. Uvek mogu da odgovorim na svako pitanje o računima

Majstor u vrdanju i izbegavanju istine, ipak, juče je "elegantno" pobegao od svih pitanja, bežeći bukvalno od novinara koji su hteli da ih postave

5. Platio sam porez na svaku transakciju vezanu za moje kompanije

Istina: Cela mreža transakcija i fiktivnih transakcija koju je odradio sa Draganom Šolakom bila je usmerena upravo na to da se izbegne plaćanje poreza

6. Objavljivali ste laži da sam tukao ženu

Istina: Srpski telegraf objavio je (i to potkrepio policijskim zapisnikom) ne da je Đilas tukao suprugu, sada već bivšu, već da je tokom žestoke rasprave u stanu nasrnuo fizički na njenog oca, svog tasta, što je ovaj i potvrdio u svojoj izjavi pripadnicima MUP

Đilasov partner Šmit: "Kokain, kokain..."

Paskal Šmit, švajcarski advokat-saradnik Dragana Ðilasa, koji se s njim i njegovim bratom Gojkom potpisivao na računima širom sveta, snimljen je u jednom beogradskom restoranu u izrazito veselom raspoloženju. On u zanosu (snimak pogledajte na www.republika.rs) peva pesmu "Kokain" Erika Kleptona. Pripitog Šmita ova pesma je očigledno dirnula, pa je pevao iz sveg glasa, sve vreme sa čašom vina u ruci, pokušavajući da uhvati ritam. Za samo minut, koliko traje snimak, reč kokain izgovorena je sedam puta. Šmit se u jednom momentu priključio pevaču koji je pesmu izvodio uživo, a dok je ovaj skandirao "kokain, kokain...", Švajcarac je ekstatično klimao glavom.

Podsetimo, Šmit je potpisnik na jednom od mnogobrojnih Đilasovih računa u inostranstvu. Račun u Sosijete banci u Švajcarskoj, koji se vodi na firmu "Multikom open AG", a koju zvanično predstavlja Gojko Ðilas, kao potpisnike navodi Dragana Ðilasa i Paskala Šmita. U decembru prošle godine na kontu je bilo 620.147,2 evra.

Za poligraf ni da čuje

Na pitanje da li bi pristao da ide na poligraf, na konferenciji za medije, Đilas je ostao nem.

- Mislite na ovaj Vučićev, koji je napravio ovde? Nemojte da gubite vreme. Jako se zloupotrebljava i ja ne bih o tome govorio - odgovorio je Đilas i brzo promenio temu.

RepublikaFoto: Tanjug/NIKOLA ANDJIC/

Uprava za sprečavanje pranja novca pokrenula zvaničnu istragu

Uprava za sprečavanje pranja novca objavila je da je u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima preduzela aktivnosti u cilju provere firme "Ascanius" i povezanih lica.

Uprava je navela u saopštenju da je preduzela aktivnosti prikupljanja podataka, informacija i dokumentacije u zemlji i inostranstvu, u cilju provere bitnih finansijsko-obaveštajnih podataka, koji ukazuju na sumnju u pranje novca, utaju poreza i prikrivanje stvarnog vlasništva od pravnih i fizičkih lica povezanih s privrednim društvom "Ascanius LTD" i Draganom Đilasom.

Šta se istražuje:

1. Pranje novca

2. Utaja poreza

3. Prikrivanje stvarnog vlasništva

RepublikaFoto: sns.org

Vladanka Malović: Jedva čekam da me tužiš

Šef informativne službe SNS Vladanka Malović odgovorila na Tviteru predsedniku Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu, koji je najavio da će i nju tužiti zbog afere "Mauricijus", zajedno sa novinarima i urednicima medija koji su otkrili njegove račune i pisali o njima. Pomenuo je i prijave za one koji su, kako on tvrdi, falsifikovali papire o njegovim računima, preteći im s pet godina zatvora.

- Hvala ti mnogo na svemu što si pokazao danas. Sve su svi videli - napisala je Malovićeva na Tviteru i dodala da je Đilas kukavica koja novinare etiketira i crta im metu na čelo, a ni na jedno pitanje ne sme da odgovori.

Ona je navela i da će narod tek da vidi da Đilas ima ne pet već stotine miliona evra na raznim destinacijama po svetu, kao i gde, kako je rekla, krije sve opljačkane pare.

Za Đilasa je napisala i da je kukavica i lažovčina.

- Jedva čekam da me tužiš - napisala je Vladanka Malović.

Foto: Print

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Gordana

18.03.2021 23:03

Ovaj je sejao novac kao psenicu. Ko zna, da li i on zna, gde ga sve ima. Ima se, moze se.

Ivana

19.03.2021 07:20

Dragan Đilas mora da odgovara za sve pljačku i uništavanje naše države.

Nikola

19.03.2021 07:29

Lopov bio lopov ostao!

Ivke

19.03.2021 08:08

Ovo je strašno šta Đilas sve radio. Za sve ovo što je uradio treba da dobije maksimalnu moguću kaznu takvom čoveku je mesto iza rešetaka.