GODINA TEORIJA ZAVERE! Na internetu i u medijima BUJALE ŠOKANTNE PRIČE: Ovo su samo neke od njih

Autor:

Svet

31.12.2020

05:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protekla 2020. obilovala je, kao nijedna pre, najrazličitijim teorijama zavere koje su se smenjivale jedna za drugom usled događaja koji su imali globalne posledice, pre svega, zbog pandemije koronavirusa i američkih predsedničkih izbora.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pojava i širenje KOVID-19 i borba republikanaca i demokrata za mesto u Beloj kući ipak nisu bili jedini izvori ove informacione lavine pošto su internet, društvene mreže i neki kablovski kanali dali više prostora nego najneverovatnijim pričama. To je opet bilo povezano s neizvesnošću koju je donela korona, pa je mnogim ljudima suočenim sa situacijom kakva se viđa jednom u 100 godina okretanje ka često bizarnim teorijama bilo najlakši način za bekstvo od stvarnosti. Probaćemo ovde teorije zavere koje su obeležile 2020. da razvrstamo u pet kategorija.

1. P(L)ANDEMIJA I SUPA OD SLEPIH MIŠEVA

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

I danas je vrlo teško reći sa sigurnošću šta je tačno, a šta ne u vezi s pandemijom koronavirusa ili, kako su je teoretičari zavere nazvali, planiranom epidemijom ili plandemijom. Poreklo KOVID-19 i dalje nije precizno utvrđeno. I pored toga su i zvanični naučni krugovi i većina svetskih medija odbacili verziju po kojoj je ona veštački izazvana slučajnim ili namernim curenjem virusa karakterističnog za slepe miševe iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. On je dugo smatran za prvobitno žarište, da bi se u međuvremenu otkrilo, opet s ne baš velikom sigurnošću, da je korona možda kružila Evropom i Amerikom i pre njenog otkrića na pijaci u Vuhanu gde se šišmiši prodaju kao živina. Teorije da virusa zapravo i nema i da je sve posledica početka korišćenja 5G mobilne tehnologije bile su popularne u prvim mesecima pandemije, da bi potom utihnule. Isto važi i za priče da korona nije ništa jača od gripa i da maske ne pomažu. U kompletnom sluđivanju ljudi u doba korone, pored društvenih mreža i samozvanih stručnjaka za viruse, veliku ulogu odigrala je i sama Svetska zdravstvena organizacija (SZO) slanjem kontradiktornih preporuka.

2. BIL GEJTS I VAKCINA OBOGAĆENA ČIPOM

RepublikaFoto: pixabay.com/youtube.com/DARPAtv/TED
Foto: Ilustracija

Osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts i ranije je smatran osobom koja je deo plana okultnih centara moći da se čovečanstvo pretvori u roblje pošto se njegovo dobročinstvo nije baš uklapalo u svedočenja nekadašnjih bliskih poslovnih saradnika da je Gejtsu jedino važna zarada. On je 2015. najavio da će se pandemija jednog dana sigurno desiti, a u Njujorku je u oktobru 2019. održan "Događaj 201" (Event 201), u kom je učestvovala Fondacija Bila i Melinde Gejts. Ovaj skup je putem kompjuterske simulacije predvideo pojavu novog koronavirusa. Prvi slučaj KOVID-19 zabeležen je u Kini samo dva meseca nakon ove simulacije, pa nije teško zaključiti odakle teorije zavere o Gejtsovoj umešanosti, koje je tokom 2020. više puta demantovao. Te teorije, pre svega, zasnivaju se na pretpostavci da je Gejtsu i onima kojima on odgovara ili sa njima sarađuje bilo potrebno da rašire novu bolest na globalnom nivou da bi korišćenjem nanotehnologije ljudima tokom vakcinacije ubrizgali čipove kojima bi ih kontrolisali. Druga varijanta jeste da Gejts i prijatelji jednostavno žele da pandemijom smanje ljudsku populaciju, koja je poslednjih decenija znatno porasla i ugrozila postojeće resurse.

3.TRAMP I BAJDEN I IZBORNA BITKA "PRAVEDNIKA I SATANE"

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp i Bajden

Holivudski glumac Džon Vojt, otac Anđeline Džoli i pristalica republikanskog predsednika SAD Donalda Trampa, tako je pred kraj trke za Belu kuću opisao kampanju koja je obeležila proteklu godinu. Ima onih koji veruju i da same pandemije koronavirusa ne bi bilo da američkoj "dubokoj državi" nije bilo potrebno nešto što će sprečiti Trampov reizbor. Pojava KOVID-19 i zaključavanje zemlje koje je usledilo tokom proleća ipak nije toliko uništilo privredu, koja je pod Trampom vidljivo napredovala, pa su centri moći, prema mišljenju teoretičara zavere, izvukli drugi kec iz rukava. Policijsko ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda krajem maja i druge slične tragedije poslužile su kao okidač za višemesečno nasilje na uličnim protestima protiv Trampa. Sam Tramp je tokom kampanje na Tviteru širio priče da milijarder Džordž Soroš plaća Antifa aktiviste da prave haos, da je afera "picagejt" razotkrila umešanost vrha demokrata u satanistička kidnapovanja i ubistva dece, što je opisano u dokumentarcu "Pad Kabale", kao i da će izbori biti pokradeni u korist Džoa Bajdena putem glasova koji su zbog pandemije slati poštom. Ovo poslednje se, prema Trampovom mišljenju, na kraju i desilo.

4. PROPALI FUDBALER I ŠUPLJE-RAVNA ZEMLJA

RepublikaFoto: youtube.com/BBC News
Dejvid Ajk

Protekla godina bila je toliko plodna za teorije zavere da se neki od njihovih promotera mogu ovde podvesti pod više kategorija, kao što je to slučaj sa Dejvidom Ajkom, propalim fudbalerom kojem je najveći domet, pre okretanja politici, a kasnije i paranormalnom, bilo to što je branio u engleskom fudbalskom trećeligašu. Ajk je već godinama zvezda teoretičara zavere, ali je zanimljivo da sve njegove priče o reptilima u ljudskom obličju, uključujući britansku kraljicu Elizabetu II, razotkrivanje planova Iluminata i tvrdnje da je Mesec zapravo samo vanzemaljska holografska projekcija, a Zemlja šuplja i njena unutrašnjost naseljena pomenutim humanoidnim reptilima, do 2020. nisu izazivale nikakve reakcije internet-giganata. Tek kada je Ajk počeo da priča o povezanosti pandemije koronavirusa i 5G mreže, Jutjub mu je uklonio taj snimak, a ubrzo je Ajk ostao i bez zvanične stranice na Fejsbuku i kasnije i bez naloga na Tviteru. Ovo je samo pojačalo uverenje Ajkovih pristalica da je on u pravu, ali se njegove teorije i dalje po ozbiljnosti tretiraju na nivou onih da Zemlja nije okrugla, već ravna.

5. ANTARKTIK I VANZEMALJSKA BAZA HITLEROVIH SAVEZNIKA

RepublikaFoto: youtube.com/PIXSELL
Foto: Ilustracija

Iako je ledeni kontinent zbog udaljenosti i misterioznih priča vezanih za Antarktik već decenijama jedna od omiljenih tema teoretičara zavere, protekla godina posebno je obilovala interesovanjem za njega. Tome je doprinelo jačanje već pomenutog pokreta ravnozemljaša, koji veruju da je Antarktik samo ledeni zid visok 46 metara, koji se nalazi na kraju sveta, a ponovo su se na internetu pojavile i fotografije navodno načinjene pomoću Gugl erta, na kojima su prikazani ogromni tenkovi koji čuvaju palu vanzemaljsku letelicu. Priče o posetiocima s drugih planeta stacioniranim na Južnom polu nisu nove i potiču još iz vremena Drugog svetskog rata. Tada se verovalo da su nemački nacisti s Adolfom Hitlerom na čelu stupili u kontakt sa vanzemaljcima koji se kriju na Antarktiku i od njih dobili tehnologiju za izradu raketa. Amerikanci su posle rata pokrenuli Operaciju "Visoki skok" (Operation HIGHJUMP) na Antarktiku da bi se navodno dokopali te tehnologije skrivene u ranije pomenutoj šupljoj Zemlji.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading