Počeo koordinisani proces vakcinacije građana u EU: Među prvima penzioneri i medicinski radnici, javljaju se i dobrovoljci

Autor: Tanjug, republika.rs

Svet

27.12.2020

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Države članice EU započele su koordinisani proces za vakcinaciju oko 450 miliona građana, a od jutros se vakcinišu ljudi iz najrizičnijih i najosetljivijih grupa populacije i medicinski radnici.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Fajzer/Biontekove vakcine počele su da stižu u zemlje EU u petak, preneo je AP.

U 27 država EU potvrđeno je do danas najmanje 16 miliona slučajeva kovida-19 i više od 336 hiljada smrtnih slučajeva među kovid pacijentima.

U Češkoj je danas počela vakcinacija građana sa prvih 9.750 doza Fajzer/Biontekove vakcine, a premijer Andrej Babiš prvi se vakcinisao u Centralnoj vojnoj bolnici u Pragu.


- Juče nam je stigla vakcina iz EU i nadam se da ćemo se vratiti normalnom životu - izjavio je Babiš, prenosi Rojters.

Odmah posle premijera vakcinisana je i Emilija Repikova (95), veteranka iz Drugog svetskog rata.

U nastojanju da se zaustavi širenje virusa, širom Češke su zatvorene prodavnice koje nisu neophodne, uslužne delatnosti i ski liftovi.

A u Sloveniji nakon što je stigao prvi kontingent od 9.750 doza Fajzer/Biontekove vakcine, danas počinje vakcinacija u domovima za starija lica širom zemlje.

Po prispeću prvih doza, vakcine su poslate na Nacionalni institut za javno zdravstvo odakle će biti distribuirane lokalnim domovima zdravlja koji će sprovesti vakcinaciju u domovima za starija lica, prenosi STA.

Nakon vakcinacije štićenika i zaposlenih u domovima za starija lica, biće vakcinisani medicinski radnici koji su najviše izloženi riziku od zaraze.

Vakcina se skladišti na minus 80 stepeni Celzijusa, a transportuje se na temperaturi između 2 i 8 stepeni Celzijusa.

Sledeća tura od 6.825 vakcina stiže u Sloveniju iduće nedelje, između 28. i 31.

U Austriji je danas oko devet časova počela vakcinacija protiv korona virusa.


Prvu vakcinu dobila je, uz prenos uživo na javnom servisu ORF, na Medicinskom univerzitetu u Beču Terezija Hofer, a, kako je saopšteno, posle nje još dve žene i dva muškarca svi rizični pacijenti stari između 80 i 93 godine.

Prva vakcinisana u Austriji, 84-ogodišnja Hofer, rekla je da se odlučila za vakcinu, jer želi ponovo da vidi svoje unuke i praunuke.

Prvi vakcinisani Austrijanci su istakli da su se dobrovoljno javili za vakcinaciju.

Takođe vakcinisali su se i prvi lekar i jedna sestra.

Vakcinaciju je sprovela predsednica Društva za vakcinologiju i šefica austrijske komisije za vakcinaciju Ursula Viderman-Šmit, uz prisustvo predsednika Lekarske komore Tomasa Sekereša.

Prve doze vakcine kompanije Fajzer/Biontek, oko 10.000, pristigle su juče u Austriju, odnosno u skladište u Beču, odakle su raspodeljene po pokrajinama.

Tokom dana kreće i vakcinacija po pokrajinama.

- Vakcinacijom smo započeli pobedu nad pandemijom - rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading