GDE JE NESTALO 50 MILIJARDI FUNTI? Banka Engleske zaturila veliku količinu keša!

Autor:

Svet

08.12.2020

05:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska centralna bankarska institucija našla se na udaru poslanika koji traže da se uđe u trag gotovini za koju se sumnja da je ušla u tokove sive ekonomije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dok je deo Britanaca suočenih sa koronavirusom prisiljen da vodi računa i o poslednjem peniju da bi preživeli, centralna bankarska institucija u zemlji Banka Engleske je, prema tvrdnji poslanika, uspela da izgubi evidenciju o 50 milijardi funti u gotovini, za koje se se sumnja da su ušle u tokove sive ekonomije.

U Velikoj Britaniji u opticaju je više od 70 milijardi funti u kešu, ali se, prema izveštaju koji je objavio Komitet za javno poslovanje nacionalnog parlamenta, jedva četvrtina tih novčanica upotrebljava u prodavnicama ili prilikom drugih kupovina, dok ostalih 50 milijardi funti u papirnom novcu nema u evidenciji. Poslanici su u izveštaju naveli da Banku Engleske "izgleda da ne zanima" gde je taj novac završio.

- Tih 50 milijardi funti bi mogle da budu skrivene u neprijavljenim ušteđevinama domaćinstava, ostavljene za "crne dane" ili se pak koriste u mnogo zlobnije svrhe - piše u izveštaju u kojem se Banka Engleske poziva da započne istragu o tom novcu.

Količina gotovine kojoj se izgubio trag jednaka je hrpi novčanica od pet funti visokoj 1.300 kilometara. Poslanici su postavili pitanje kako je moguće da se ništa ne zna o tolikoj količini novca koja je, u suštini, nestala. Oni podsećaju da Banka Engleske ima trezor s visokim stepenom obezbeđenja i reputaciju čuvanja milijardi dolara vrednih zlatnih poluga u sefovima, ali je, prenma mišljenju poslanika, pokazala izuzetno neodgovorno ponašanje i suviše opušten pristup praćenju gotovine.

Nacionalna revizorska kancelarija navela je da oko 50 milijardi funti u kešu, kojima ne može da se uđe u trag, možda cirkuliše u prekomorskim teritorijama ili čak u Velikoj Britaniji, što je skoro ništa u poređenju s bilionima (hiljadama milijardi) funti koje svakodnevno cirkulišu britanskom ekonomijom, što u gotovinskom obliku, što u elektronskim i digitalnim vidovima plaćanja.

U Britaniji se sve manje plaća gotovinom

Iako je broj papirnih novčanica u opticaju u Britaniji dostigao rekordnih 4,4 milijarde komada, u toj zemlji sve više opada procenat plaćanja u kešu. Pre deset godina Britanci su su papirni novac koristili u 60 odsto transakcija, a prošle godine u manje od 30 odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading