DEMOKRATA PLANIRA VELIKE PROMENE U PENTAGONU! BAJDEN BI VEĆ DA RATUJE SA KINOM

Autor: Republika

Svet

20.11.2020

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kandidatkinja za ministarku odbrane SAD Mišel Flaurnoj u novoj administraciji tvrdi da američka mornarica može da potopi kinesku flotu u roku od 72 sata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bajden

Potencijalna nova ministarka odbrane SAD Mišel Flaurnoj, koju Džo Bajden planira da kandiduje kao prvu ženu na čelu Pentagona, zalaže se za pojačano američko vojno prisustvo u spornim vodama Južnog kineskog mora da bi se Kini stavilo do znanja da ne sme da dira Tajvan.

Ona je to iznela u autorskom članku za magazin Forin afers, koji je objavljen u junu, ali je tek sada izazvao pažnju u kineskim medijima, nakon što se pojavila vest da Bajden, koji još nije zvanično potvrđen kao novi američki predsednik, upravo njoj želi da proveri sektor odbrane.

- Ukoliko bi, na primer, američka vojska bila u stanju da kredibilno zapreti Kini da će joj potopiti sva vojna plovila, podmornice i trgovačke brodove u Južnom kineskom moru u roku od 72 časa, kineski lideri bi dvaput razmislili pre nego što bi, recimo, pokrenuli blokadu ili invaziju Tajvana, morali bi da se zapitaju da li je to vredno ugrožavanja celokupne flote - navela je Flaurnojeva, čiji citat je preneo kineski list Saut Čajna morning post.

Flaurnojeva: Kineski lideri bi dvaput razmislili pre nego što bi napali Tajvan, morali bi da se zapitaju da li je to vredno ugrožavanja celokupne flote

 

Ona je do pre četiri godine bila zamenica ministra odbrane za politička pitanja demokratskog predsednika Baraka Obame. Ipak, čini se da se kineske vlasti nisu preterano uznemirile zbog njene tvrdnje, koju vide kao čisto političku retoriku koja treba da joj poveća šanse prilikom izbora na čelo Pentagona. Kineski list je preneo ocenu da su njene pretnje "neizvodljive".

Preti i Kimovoj Severnoj Koreji

Flaurnojeva je ratobornost potencijalne Bajdenove administracije pokazala i izjavom u vezi sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom i njegovim nuklearnim programom. Ona je u više navrata upozoravala da Pentagon mora da zaustavi napredak vojne industrije u Severnoj Koreji na sve načine, uključujući i upotrebu sile.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading