Sarkozi na robiji zbog Gadafijevih para?

Autor:

Svet

13.10.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraga koja traje skoro punu deceniju protiv nekadašnjeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija, optuženog da je od pokojnog libijskog vođe Muamera el Gadafija dobio milione evra za predizbornu kampanju 2007, privodi se kraju, a ukoliko bude osuđen, Sarkozi bi mogao da dobije do deset godina zatvora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nikola Sarkozi

Bivši šef francuske države je prošle nedelje saslušan pred pariskim sudom nakon što su odbijene sve njegove žalbe. Sputnjik navodi da bi Sarkozi mogao da, pored desetogodišnje zatvorske kazne, bude prinuđen da plati milion evra globe, uz gubitak prava da bira i bude biran u periodu od pet godina. Završni sudski proces bi trebalo da bude održan između 23. novembra i 10. decembra.

10 godina zatvora, uz milion evra globe, mogao bi da dobije Sarkozi

 

Novinar i bivši ambasador Srbije u Egiptu Dragan Bisenić za Sputnjik navodi da se jedan od najozbiljnijih trenutaka u istrazi desio 2014, kada je francuska policija došla u posed dnevnika bivšeg libijskog ministra za naftu Šukrija Ganema u kome su navedene isplate Sarkozijevim ljudima, nakon čega je Ganem ubrzo posle toga pronađen utopljen u Dunavu u Austriji. U međuvremenu su se pojavili i audio-intervjui sa Gadafijem, koji su vođeni pred njegovu likvidaciju, u kojima on govori o isplatama Sarkoziju i njegovim ljudima. Na pitanje da li bi novac koji je Gadafi dao Sarkoziju mogao da bude vraćen u Libiju ukoliko Sarkozi bude osuđen, Bisenić odgovara da bi u tom slučaju libijska vlada u Tripoliju teoretski mogla da zatraži povratak novca.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading