Američku ekonomiju očekuje najveći pad još od Drugog svetskog rata!

Autor: Mediji, Republika

Svet

20.05.2020

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kongresna kancelarija za budžet (CBO) pripremila je službenu procenu ekonomskog pada u drugom kvartalu 2020. godine i ona je podjednako šokantna kao i procena Federalnih rezervi u Atlanti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema CBO, američka ekonomija će se u drugom kvartalu smanjiti za 37,7 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, a samo će u odnosu na kraj marta pasti 11,2 odsto. U prva tri meseca, pad američkog BDP-a na godišnjem nivou iznosi 4,8 odsto, odnosno za razdoblje u kojem se u Sjedinjenim državama kovid-19 pandemija još nije razmahala. Ipak, CBO očekuje oporavak ekonomije u trećem kvartalu na nivou od pet odsto i dodatnih 2,5 odsto rasta u poslednjem ovogodišnjem kvartalu.

Statistički gledano, ova kriza posebna je po tome jer je prekinula najdužu ekonomsku ekspanziju u istoriji Sjedinjenih Država i po tome što ovako težak pad nije zabeležen otkako američka vlada vodi kvartalne statistike tj. od Drugog svetskog rata.

Nejasno je kako uz ovoliki ekonomski pad američki Kongres i Bela kuća gaje fiskalni optimizam tj. veruju da mogu da obezbede stimulanse za ekonomiju od 3.000 milijardi dolara i da održe sistem javnog finansiranja. U američkom Kongresu se vodi rasprava o karakteru stimulativnih mera jer se bez obzira na fiskalne i monetarne podsticaje Americi dogodilo da je 36 miliona ljudi ostalo bez posla.

U Njujorku, američkom žarištu pandemije, broj smrti u jednom danu ponovo je skočio iznad hiljadu, dok je u poslednjih 24 sata u Sjedinjenim Državama umrlo 1.430 obolelih od Kovida-19. Od početka pandemije u Sjedinjenim Državama virus je ubio 86.070 ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading