Francuskinje pobegle iz kampa džihadista, žele kući

Autor: Tanjug

Svet

10.11.2019

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri Francuskinje koje su pobegle iz kampa osumnjičenih džihadista na severu Sirije kažu da žele da se vrate kući i suoče se sa pravnim postupkom bilo koje vrste zbog navodnih veza sa Islamskom državom.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Francuskinje, intervjuisane u sirijskom gradu Suluk koji je pod kontrolom snaga koje podržava Turska, navode da su pobegle tokom haosa koji je vladao za vreme prošlomesečne turske operacije u Siriji i da su se predale turskim snagama u nadi da će se vratiti kući.

One kažu da su spremne da se vrate u Francusku zbog njihove dece, dodajući da su uslovi u kampu Ain Isa, koji je pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga koje podržavaju SAD, bili veoma teški.

- Želimo da se vratimo zbog naše zemlje da bi nastavili sa životima. Ovde sam pet godina i želim da se vratim, da vratim izgubljeno vreme - rekla je jedna od njih.

Druga Francuskinja ističe da želi da se što pre vrati u domovinu i da nije problem šta god da francuski sudovi odluče.

Opisujući kako je bilo u kampu, ona navodi da su se deca često razboljevala i da nije bilo dovoljno hrane.

Rojters napominje da Francuskinje nisu želele da se identifikuju, niti su iznele detalje o svojim životima pre pritvaranja.

Veruje se da su njih tri bile među ženama i decom bivših boraca Islamske države koji su ubijeni ili uhapšeni nakon što je ta džihadistička grupa proterana iz svojih uporišta u Iraku i Siriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading