BRITANCI POKAZALI POMORSKU MOĆ: Novi nosač aviona uplovio u Portsmut

Autor: blic.rs

Svet

16.08.2017

17:33 >> 17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi britanski nosač aviona HMS Kvin Elizabet, vredan tri milijarde funti, uplovio je u luku u Portsmutu posle opsežnih priprema u bazi ratne mornarice Velike Britanije.

RepublikaFoto: twitter.com/Financial Times
Nosač aviona HMS Kvin Elizabet uplovio u luku

Brod težine 65.000 tona i dužine 280 metara redovno je testiran na moru od prve plovidbe u junu. On trenutno ne može da razmešta avione, a probni letovi treba da počnu sledeće godine, prenosi BBC.

Obraćajući se članovima posade i izvođačima radova, britanska premijerka Tereza Mej rekla je da je nosač aviona "istinsko zaveštanje britanskoj brodogradnji i dizajnu".

- Velika Britanija zaista ima najbolje mornare, marince i oficire na svetu. I ja verujem da vi zaslužujete najbolju moguću opremu i da to postižemo sa HMS Kvin Elizabet - rekla je Mej.

Ona je dodala da je "taj brod simbol Velike Britanije kao velike svetske pomorske nacije".

Publika koja se okupila da posmatra dolazak broda mogla je da vidi i ceremoniju preleta helikoptera britanske Kraljevske mornarice.

Naoružana policija u malim brodovima obezbeđivala je zonu od 250 metara oko broda, a uvedena je i zabrana letenja kako bi se sprečilo kretanje bespilotnih letelica u blizini luke, navodi BBC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading