Gotova istraga o Praljkovom samoubistvu u Hagu: Pregledali sve snimke i došli do jednog zaključka...

Autor: n1info.com

Svet

02.11.2018

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraga o samoubistvu osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka je završena, i ona nije pokazala na koji način i u kom trenutku je dobio kalijum-cijanid koji je popio u sudnici Haškog tribunala. Nije utvrđeno da je počinjeno neko krivično delo, objavilo je holandsko tužilaštvo, a prenosi N1 Hrvatska..

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Slobodan Praljak

Slobodan Praljak je 29. novembra 2017, nakon što je saslušao presudu, uzeo reč i zatim popio gutljaj iz jedne bočice. Ubrzo nakon toga mu je pozlilo i dva sata kasnije umro je u bolnici.

Haški tribunal (ICTY) je istoga dana podneo molbu Državnom tužilaštvu u Hagu da sprovede istragu u vezi Praljkove smrti.

Nastala je sumnja da su izvršena dva krivična dela. Prvo krivično delo odnosi se na to da je supstanca koju je Praljak popio zabranjena na osnovu Zakona o lekovima. Istraga je pokazala da se radilo o smrtnoj dozi kalijum-cijanida rastvorenog u vodi. Ta supstanca se doduše ne može tek tako nabaviti, ali po Zakonu o lekovima posedovanje kalijum-cijanida nije krivično delo.

Druga sumnja se odnosila na to da je Praljak dobio pomoć od drugih prilikom pripreme samoubistva. Postavljalo se pitanje kako je bočica s otrovom dospela u sudnicu. Kako bi se to utvrdilo, između ostalog, su pregledani snimci napravljeni nadzornom kamerom, saslušani su razni svedoci i pregledane su prostorije u kojima je Praljak boravio, kao i razni dokumenti.

Međutim, nisu nađeni dokazi koji bi pojasnili na koji način i gde je Praljak došao do otrova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Nezavisna stručna istraga sprovedena nakon samoubistva generala Slobodana Praljka, osuđenog za zločine u BiH, utvrdila je da nije bilo nikakvih propusta ili manjkavosti u pravnom okviru Haškog suda u pogledu tretmana zatvorenika, i da prema tome nije potrebna nikakva izmena pravila o njegovom radu, sapštio je Tribunal u Hagu.

Na snimcima nadzornih kamera nije primećeno ništa, ni da je imao kod sebe bočicu, niti da mu je iko uručuje. Na simcima iz sudnice ne može se videti odakle je izvadio bočicu. Praljak je pre suđenja proveo kratko vreme u dve prostorije bez video nadzora: u toaletu i u prostoriji za zadržavanje, jednoj vrsti čekaonice. U toku naknadnog pretresa navedenih prostorija nije pronađeno ništa značajno, navodi holandsko tužilaštvo.

Nakon njegove smrti pronađeno je oproštajno pismo u kom je Praljak napisao svojoj porodici da je još davno doneo odluku da okonča svoj život, u slučaju da bude proglašen krivim. Ne može se isključiti da je Praljak već (prilično) dugo posedovao taj otrov. Kalijum-cijanid se može čuvati u suvom obliku i vrlo mala količina tog otrova je smrtonosna. Kada se gleda sa te strane, nije ni čudno da je unos i čuvanje te stvari ostao neprimećen, navodi tužilaštvo.

General Slobodan Praljak, bivši načelnik glavnog stožera Hrvatskog veća odbrane, počinio je 29. novembra samoubistvo prilikom izricanja pravosnažne presude u sudnici Haškog suda. Žalbeno veće potvrdilo mu je kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina u BiH.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading