MUŽ KRALJICE ELIZABETE POMAGAO HILANDAR I KRSTIO SE S TRI PRSTA! Zbog nje se odrekao vere, a pre BRAKA SA ROĐAKOM nije imao ništa

Autor:

Svet

09.04.2024

07:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, čije je pravo ime princ Filip od Grčke i Danske, preminuo je na današnji dan 2021. godine.

MUŽ KRALJICE ELIZABETE POMAGAO HILANDAR I KRSTIO SE S TRI PRSTA! Zbog nje se odrekao vere, a pre BRAKA SA ROĐAKOM nije imao ništa

Foto: Tanjug/AP

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, čije je pravo ime princ Filip od Grčke i Danske, preminuo je na današnji dan 2021. godine. Ovo je bio kraj dugačkog i buranog života, ispunjenog ne samo kraljevskim dužnostima već i intrigama, ljubavnim aferama i neobičnim događajima.

Rani život i ratna služba

Rođen na Krfu 10. juna 1921. kao član Grčke kraljevske porodice, princ Filip je već sa 18 godina pristupio Britanskoj Kraljevskoj ratnoj mornarici, gde je hrabro služio tokom Drugog svetskog rata. Ovaj period njegovog života obeležen je hrabrošću i odvažnošću, te je stekao poštovanje zbog svoje vojne službe.

Odricanje od titule grčkog princa i brak sa kraljicom Elizabetom II

Zanimljivo je da se princ Filip odrekao titule grčkog princa kako bi se oženio britanskom prestolonaslednicom Elizabetom. Ova odluka je takođe uključivala promenu veroispovesti, prelazak sa pravoslavlja na anglikansku veru, što je bio značajan korak u njegovom životu.

Dobrotvor Hilandara

Pored svojih kraljevskih dužnosti, princ Filip je takođe bio poznat po svojoj velikoj dobrotvornoj aktivnosti. Bio je veliki dobrotvor pravoslavnih manastira po Grčkoj i Svetoj Gori, a njegova podrška obnovi manastira Hilandar nakon požara 2004. godine ostaje jedan od njegovih najznačajnijih humanitarnih doprinosa.

Neobična ljubavna priča i kraljevski brak

Princ Filip i kraljica Elizabeta II imali su neobičnu ljubavnu priču, počevši od perioda kada je mladi Filip služio u Britanskoj Kraljevskoj mornarici. Njihova veridba je bila zvanično objavljena 10. jula 1947. godine, a venčali su se 20. novembra iste godine, nakon što je princ Filip postao britanski građanin i princ, te vojvoda od Edinburga.

Porodični život i izazovi braka

Kraljevski par imao je četvoro dece - princa Čarlsa (sada kralja Čarlsa II), princezu Anu, princa Endrua i princa Edvarda. Međutim, njihov brak nije bio bez izazova, a princ Filip je bio povezivan sa nekoliko ljubavnica. Ipak, ova porodična dinamika ostala je uglavnom van javnog oka, zahvaljujući diskreciji kraljevske porodice.

Nasleđe princa Filipa

Princ Filip ostaje upamćen kao hrabar vojnik, odan suprug i otac, kao i kao veliki humanitarac. Njegov doprinos Britanskoj Kraljevskoj porodici, kao i njegova neumorna podrška brojnim humanitarnim inicijativama, ostaju deo njegovog trajnog nasleđa. Uprkos izazovima koje je život postavio pred njega, princ Filip je ostavio dubok trag u istoriji kraljevske porodice i šire.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading