NAJVEĆA NATO BAZA NA BALKANU KOŠTAĆE 2,5 MILIJARDI EVRA: Megaprojekat alijanse kod rumunske luke Konstanca

Autor:

Svet

18.03.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plan je da preko novog aerodroma ide snabdevanje Ukrajine oružjem.

NAJVEĆA NATO BAZA NA BALKANU KOŠTAĆE 2,5 MILIJARDI EVRA: Megaprojekat alijanse kod rumunske luke Konstanca

Foto: Printscreen

U Rumuniji su počeli radovi na najvećoj vojnoj bazi NATO na Balkanu, koja će po kapacitetima nadmašiti sve, osim one u nemačkom Ramštajnu. U proširenje aerodroma "Mihail Kogalničeanu" biće uloženo čak 2,5 milijardi evra, pošto je smešten blizu lučkog grada Konstanca na obali Crnog mora i NATO planira da odatle parira Rusiji i njenoj floti.

ZA SVE TIPOVE AVIONA

Nikolae Kreču, komandant 57. vazduhoplovne baze "Mihail Kogalničeanu", kaže da je njegova jedinica spremna da primi nove NATO vojnike, kojih tu ima već oko 5.000, a većina su Amerikanci.

- Grade se objekti za kopnene snage i specijalne jedinice, ali i za bilo koje trupe i vrste naoružanja neophodne za brzu reakciju - rekao je Nikolae Kreču.

Ceo kompleks biće veličine omanjeg grada. Na površini od gotovo 3.000 hektara biće smešteno do 10.000 pripadnika NATO i članova njihovih porodica. Projekat obuhvata piste, platforme za naoružanje, hangare za vojne avione, ali i škole, vrtiće, prodavnice, pa čak i bolnicu.

BROJKA

10.000 ljudi moći će da primi baza.

Već se rade pristupni putevi, a na redu je izgradnju nove piste, paralelne s postojećom. One će biti povezane, a pored će biti nove rulne staze i mesta za stajanje. Predviđeno je da aerodrom može da primi sve tipove aviona s kojima NATO raspolaže, uključujući i najteže transportne letelice. Nova baza će se prostirati na 2.800 hektara, s perimetrom od 30 kilometara oko nje.

Namenjena za dugi rat

Rumunski vojni analitičar Dorin Popesku rekao je da će ova baza ojačati istočno krilo NATO u Evropi.
- Pogrešno je misliti da će se rat u Ukrajini završiti ove ili 2026. Ovo je dugoročni sukob NATO i Rusije i zato je neophodna velika vojna baza - rekao je Popesku.

Ruski analitičari ukazuju da dužina piste koja će se graditi svedoči o tome da će baza "Mihail Kogalničeanu" služiti za pretovar naoružanja koje SAD isporučuju Ukrajini.

"Ramštajn" ostaje glavni vojni centar SAD

SAD u Evropi ima po četiri vojne baze s aerodromima u Velikoj Britaniji i Nemačkoj. "Ramštajn" je najveća i ima dve piste od 3.200 i 2.830 metara, tu je stacionirano oko 35.000 vojnika i 4.000 civilnih specijalista. U "Ramštajnu" se čuva oko 150 nuklearnih bojevih glava, a veličina nove baze u Rumuniji ukazuje da bi i tamo moglo da se pojavi atomsko oružje.

Amerikanci u "Ramštajnu" drže nekoliko lovačkih i bombarderskih eskadrila, a tu je stacionirana Komanda transportnih aviona, pa je to najvažnija pretovarna tačka za transport američkog oružja i vojske u Evropi. U obližnjem Landstulu je najveća američka vojna bolnica.

Naime, Rusi su raketnim udarima potpuno uništili instalacije za pretovar u ukrajinskim crnomorskim i dunavskim lukama, pa će se oružje dostavljati avionima do ove baze, kao i u slučaju poljskog "Žešuva".

ZA BEKSTVO I NAPAD

Potom bi se ono transportovalo preko Moldavske teritorije, gde se već završava novi asfaltni put do ukrajinske granice. Prednost ovog pravca je što dalje kroz Ukrajinu na njemu nema reka, mostova i tunela koje bi Rusi mogli da sruše. Takođe, smatra se da će američki lovci F-16, kad budu predati Ukrajini, moći u slučaju potrebe da pobegnu u bazu u Rumuniji ili čak da napadnu s piste aerodroma "Mihail Kogalničeanu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

"Ramštajn" ostaje glavni vojni centar SAD SAD u Evropi ima po četiri vojne baze s aerodromima u Velikoj Britaniji i Nemačkoj. "Ramštajn" je najveća i ima dve piste od 3.200 i 2.830 metara, tu je stacionirano oko 35.000 vojnika i 4.000 civilnih specijalista. U "Ramštajnu" se čuva oko 150 nuklearnih bojevih glava, a veličina nove baze u Rumuniji ukazuje da bi i tamo moglo da se pojavi atomsko oružje. Amerikanci u "Ramštajnu" drže nekoliko lovačkih i bombarderskih eskadrila, a tu je stacionirana Komanda transportnih aviona, pa je to najvažnija pretovarna tačka za transport američkog oružja i vojske u Evropi. U obližnjem Landstulu je najveća američka vojna bolnica.

 

 

 

 

 

Komentari (1)

Loading
mile

18.03.2024 22:24

Dva cirkona stvar resena