ZA NJIM BILA RASPISANA POTERNICA: Opasni turski kriminalac uhapšen u Crnoj Gori

Autor: D.B.

Svet

30.01.2024

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sumnja se da je Binali Čamgoza prilikom osnivanja pravnog lica Lion & d.o.o Budva, posredstvom knjigovodstvene agencije iz Budve, koristio lažnu tursku ispravu sa tuđim imenom, čime je doveo u zabludu državne službenike.

ZA NJIM BILA RASPISANA POTERNICA: Opasni turski kriminalac uhapšen u Crnoj Gori

Foto: Google maps, profimedia

Danas je crnogorska policija uhapsila turskog državljanina Binalija Čamgoza (41) zbog navodnog krivičnog dela navođenja na overavanje neistinitog sadržaja. Čamgoza je, prema saopštenju iz MUP-a, lice sa poternice i vođa visokorizične kriminalne grupe prepoznate po izvršenju najtežih krivičnih dela u Turskoj i drugim zemljama. Međunarodna poternica za njim je raspisana radi vođenja krivičnog postupka za različita krivična dela propisana turskim krivičnim zakonikom.

Lažna turska isprava i osnivanje pravnog lica

Sumnja se da je Binali Čamgoza prilikom osnivanja pravnog lica Lion & d.o.o Budva, posredstvom knjigovodstvene agencije iz Budve, koristio lažnu tursku ispravu sa tuđim imenom, čime je doveo u zabludu državne službenike. Naime, prema navodima iz saopštenja, Čamgoza je koristio lažnu tursku ispravu sa imenom Mehmet Alibajhan kako bi registrovao naznačeno privredno društvo.

Odbijeno izručenje Turskoj

Ministarstvo pravde Crne Gore je odbilo izručenje Čamgoza Turskoj, a obrazloženje ove odluke navodi mogućnost progonu zasnovanom na etničkoj i verskoj pripadnosti, budući da je Čamgoza pripadnik kurdske zajednice i šiitski musliman. Takođe, ministar pravde Andrej Milović je istakao da bi izručenjem bila prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Reakcija na odbijanje izručenja

Iako je Turska tražila izručenje Čamgoza zbog vođenja krivičnog postupka zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja ubistva, crnogorsko ministarstvo pravde je donelo odluku da odbije ovaj zahtev. Čamgoz, koji je nedavno izašao iz zatvora u Spužu, nedaleko od Podgorice, trenutno boravi u Prihvatilištu za strance.

Ovaj slučaj izaziva pažnju javnosti zbog međunarodne dimenzije i pitanja ljudskih prava, te se očekuje dalji razvoj događaja u vezi sa statusom Binalija Čamgoza u Crnoj Gori.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading