AMERIKA ŠALJE ZAGREBU OSAM CRNIH SOKOLOVA: Srbiji kritike, a Hrvatskoj moćno naoružanje

Autor:

Svet

28.01.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD nedavno odobrile prodaju raketa "džavelin" Prištini.

AMERIKA ŠALJE ZAGREBU OSAM CRNIH SOKOLOVA: Srbiji kritike, a Hrvatskoj moćno naoružanje

Foto: Tanjug/AP Ross D Franklin

Dvostruki aršini na delu: dok se s jedne strane u regionu i na zapadu diže halabuka zbog naoružavanja Vojske Srbije i Beograd optužuje da ima agresivne namere prema susedima, Zagreb i Priština od Sjedinjenih Američkih Država dobijaju najsavremenije vrste oružja.

Tako je Stejt department nedavno odobrio zahtev Hrvatske za kupovinu osam vojnih helikoptera uh-60M crni soko i uputio odluku na usvajanje u Kongres SAD. Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, posao je vredan 500 miliona dolara i Zagreb ovim korakom pokazuje težnju da u u potpunosti "amerikanizuje" svoju helikoptersku flotu.

Američka agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju navodi da se u zahtevu Hrvatske, pored helikoptera, nalazi široka lista naoružanja i dodatne opreme, kao i obuka za letački i tehnički sastav. Hrvatska trenutno od američkih letelica ima četiri helikoptera uh-60M za vazdušni transport, osam helikoptera bel 206 džet rejndžer dva za obuku i 15 borbeno-izviđački helikoptera oh-58D kajova vorior za borbeno izviđanje i protivoklopnu borbu. Nabavkom još osam uh-60M, Hrvatska će imati celu eskadrilu crnih sokolova.

Tokom posete bivšeg ministra odbrane Hrvatske Maria Banožića, zvanično je zatražena kupovinu osam helikoptera, od kojih bi četiri platila Hrvatska, a četiri vlada SAD. I prilikom nabavke prva četiri uh-60M sproveden je princip plaćanja pola Zagreb, pola Vašington.

Na spisku se nalazi različita oprema za komunikaciju, sistem za postavljanje naoružanja na helikopter, uređaji za upozoravanje na radarsko i lasersko zračenje, zatim balistička zaštita, sistem prepoznavanja "svoj-tuđ", zaštita od elektronskog ometanja, sedišta za šefa posade ili mitraljesca, kao i mogućnost da se utovari oprema ili naoružanje na paletama. Hrvatska kupuje i trenažere za pilote i tehničare, a važna stavka je i obuka koju će izvoditi osoblje iz SAD.

Nosi četiri tone, leti 300 na sat

Prema specijalizovanim vojnim časopisima, helikopteri crni soko imaju dva člana posade.
Mogu da prevezu više od 10 vojnika pod punom opremom, a nose više od četiri tone tereta. Postižu brzinu veću od 300 kilometara na sat.

Podsetimo, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil je nedavno obavestio predsednika Aleksandra Vučića da je Vašington prihvatio zahtev Prištine za kupovinu protivtenkovskih raketa džavelin. Zahtev je prosleđen Kongresu, čime je ušao u zvaničnu proceduru.

- Ova informacija je veliko razočaranje za Srbiju, ali će naša zemlja, zajedno sa SAD, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa. Za nas je od najveće važnosti da mir u regionu ne bude narušen i Srbija će nastaviti da se ponaša odgovorno i da doprinosi stabilnosti na Balkanu - prokomentarisao je tada Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading