SVINJSKA KUGA HARA CRNOM GOROM! Širi se ka granici sa BiH, stopa smrtnosti 100 posto!

Autor:

Svet

14.01.2024

23:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Afrička svinjska kuga, koja pogađa kako domaće tako i divlje svinje sa gotovo 100% stopom smrtnosti.

SVINJSKA KUGA HARA CRNOM GOROM! Širi se ka granici sa BiH, stopa smrtnosti 100 posto!

Foto: Shutterstock

Prvi slučajevi afričke svinjske kuge u Crnoj Gori potvrđeni su u opštini Nikšić, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, uključujući dva mrtva divlja vepra, kako je saopšteno od strane Uprave za bezbednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarne poslove. Vlasti ističu značaj prijavljivanja svakog leša mrtvih divljih svinja radi obezbeđivanja njihovog pravilnog uklanjanja od strane nadležne veterinarske službe. Prema obavezama mera za zaštitu zdravlja životinja, nagrada od 40 evra obezbeđena je za informacije o otkriću mrtvog divljeg vepra.

Prisustvo afričke svinjske kuge u Evropi
 

Prema Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja, bolest je prisutna u Evropi od 2007. godine. Prvo se pojavila u regionu 2019. godine u Srbiji, zatim u Severnoj Makedoniji 2022. godine, a prošle godine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Afrička svinjska kuga, koja pogađa kako domaće tako i divlje svinje sa gotovo 100% stopom smrtnosti, brzo se širi i uzrokuje značajne ekonomske gubitke. Bolest se najčešće prenosi kontaktom između bolesnih i zdravih svinja, kao i putem kontaminirane hrane i vode.


Potvrda afričke svinjske kuge u Crnoj Gori izaziva zabrinutost u vezi sa potencijalnim uticajem na populaciju svinja u zemlji i poljoprivredni sektor. Regionalno širenje bolesti naglašava potrebu za koordiniranim naporima i strogim biosekuritarnim merama radi suzbijanja njenog daljeg širenja. Nedavni slučajevi u Crnoj Gori ističu evolutivnu prirodu bolesti i izazove koje postavlja za zdravlje životinja i industriju stočarstva u regionu.

Preventivne mere i javna svest
 

Kao odgovor na potvrđene slučajeve, ključno je da vlasti sprovedu proaktivne mere kako bi sprečile širenje afričke svinjske kuge. Kampanje javne svesti i obrazovne inicijative trebalo bi intenzivirati kako bi se informisali farmeri, lovci i šira javnost o rizicima povezanim sa bolešću i neophodnim biosekuritarnim protokolima kako bi se umanjio njen prenos. Dodatno, unapređeni nadzor i praćenje populacija svinja su imperativni radi otkrivanja i brzog odgovora na bilo kakve sumnjive slučajeve.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading