HAOS NA CETINJU! Sukob dve grupe pravoslavnih vernika! UMALO TUČA, policija sprečila potpunu katastrofu (VIDEO)

Autor:

Svet

07.01.2024

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije se znalo ko koga napada i psuje

HAOS NA CETINJU! Sukob dve grupe pravoslavnih vernika! UMALO TUČA, policija sprečila potpunu katastrofu (VIDEO)

Foto: youtube.com/radio slobodna evropa

Pristalice Crnogorske pravoslavne crkve sukobile su se na Cetinju tokom tradicionalnog loženja badnjaka na Dvorskom trgu.

Do sukoba je došlo nakon što su se na istom mestu pojavila dvojica mitropolita te crkve. Nakon što su se na trgu pojavili mitropolit CPC Mihailo i doskorašnji episkop iste crkve Boris, koji su u otvorenom sukobu, došlo je do napetosti, guranja i verbalnih provokacija među njihovim pristalicama.

Reakcijom policije situacija se smirila, a mitropolit Mihajlo je nakon kraćeg obraćanja napustio skup.

"Ovo je badnjak s ulice. Ja ovaj badnjak neću posvetiti jer nije badnjak CPC-a, jer ga posvećuje onaj koji nema nikakve ingerencije. Badnjak koji je naložen s ulice, crnogorski nije", rekao je Mihailo, prenosi Klix.ba.

Raskol u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) dogodio se u septembru kada je na takozvanom "opšte-crnogorskom saboru" od dela vernika prisilno penzionisan mitropolit crnogorski Mihailo, a na njegovo mesto postavljen vladika nikšićki Boris Bojović.

Na tu odluku Mihailo je odgovorio isključenjem Bojovića i njegovih pristalica iz CPC-a, te je pozvao vernike da se ne odazovu Bojovićevom pozivu da s njim lože badnjake, a istovremeno je priložio dokument crnogorskog ministarstva pravde koje je odbilo da upiše Borisa za lidera CPC-a.

Crnogorska pravoslavna crkva koja je ukinuta 1920. godine, a obnovljena je 1993. godine. Naime, nakon što je 1918. nezavisna Crna Gora pripojena Srbiji, i tako ušla u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, srpske vlasti su dekretom ukinule CPC.

Time je ona svedena na mitropoliju unutar SPC-a sa sedištem u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mica

07.01.2024 11:30

E moji dragi Crnogorci budite slozni Hristos se rodi!