ŠOKANTNO OTKRIĆE Ruski tajkuni koriste Hrvatsku za pranje novca: Evo kako funkcioniše šema!

Autor:

Svet

03.12.2023

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema navodima Jutarnjeg lista, poslovanje firme "Vajreks didžital d.o.o." iz Zagreba izaziva veliku pažnju javnosti. Iako formalno registrovana u Londonu, ova firma vodi transakcije pet miliona korisnika kroz svoju kancelariju na Trešnjevci.

ŠOKANTNO OTKRIĆE Ruski tajkuni koriste Hrvatsku za pranje novca: Evo kako funkcioniše šema!

Foto: pixabay.com

Zanimljivo je da, uprkos tome što je reč o platformi za menjanje kriptovaluta, sa samo dvoje zaposlenih, "Vajreks" je prošle godine zaradio milijardu kuna, što je impresivno, čak i u poređenju sa uspešnim kompanijama poput Infobipa i Atlantik Grupe zajedno.

Neprofitna organizacija "Transparensi internešenel" opisala je operaciju koja uključuje korišćenje identiteta tzv. mula novca, odnosno osoba iz drugih evropskih zemalja, kako bi se izbegle sankcije i izvukao novac iz Rusije. Ovi siromašni Evropljani prodaju svoje lične podatke bogatim Rusima, koji ih koriste za izvršenje transakcija putem aplikacije "Vajreks". Sve ove transakcije idu preko zagrebačke firme "Vajreks didžital", čime se Hrvatska našla u centru ove kompleksne finansijske operacije.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) stavila je zagrebačku firmu pod nadzor i izdala osam nadzornih mera, uključujući zahtev za "sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma" koji trenutno nije adekvatan. Takođe je otkriveno da uprava "Vajreks Didžitala" nema prebivalište niti je fizički prisutna u Hrvatskoj, a da njihova zagrebačka kancelarija ima samo dve osobe koje ne uspevaju adekvatno pratiti transakcije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading