POGREŠNA DIJAGNOZA MIRJANU LILIĆ OSAKATILA! Konzilijum lekara u Kliničkom centru ženu BEZ IKAKVOG RAZLOGA poslao na hemoterapiju! OSTALA BEZ VIDA I SLUHA!

Autor:

Svet

23.11.2023

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mirjana Lilić iz Crne Gore podnela je pre tri tužbu protiv Kliničkog centra Crne Gore zbog neadekvatnog utvrđivanja dijagnoze i propisivanja terapije od strane Onkološko ginekološkog konzilijuma KCCG.

POGREŠNA DIJAGNOZA MIRJANU LILIĆ OSAKATILA! Konzilijum lekara u Kliničkom centru ženu BEZ IKAKVOG RAZLOGA poslao na hemoterapiju! OSTALA BEZ VIDA I SLUHA!

Foto: Shutterstock

Nakon pregleda medicinske dokumentacije sa Medicinskog fakulteta u Ljubljani, potvrđeno je da je lečenje bilo pogrešno.

Da je reč o pogrešnom lečenju, odnosno da ono nije bilo stručno adekvatno – 24. oktobra ove godine potvrđeno je sa Medicinskog fakulteta u Ljubljani, gde je Komisija za fakultetska ekspertska mišljenja na čelu sa prof. Dr Tomažom Zupancem i prof dr Borutom Kobalom pregledala kompletnu medicinsku dokumentaciju Podgoričanke.

Naime, nakon dijagnoze karcinoma reproduktivnih organa i operativnog zahvata 2018, greška u lečenju se desila kada je nakon dve godine, bez histopatološke potvrde, predloženo sistemsko lečenje hemoterapijom, koje se kasnije ispostavilo kao pogrešno. Nakon prekida hemoterapije zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, utvrđeno je da nije bilo metastaza i da je hemoterapija bila izlišna, ostavljajući trajne posledice na zdravlje Mirjane Lilić.

Ona je po predlogu Ginekološko onkološkog konzilijuma, koji su činili dr Vesna P., prim dr Jadranka L. i dr Gordana R. B. od 9. novembra 2020. i izveštaja lekara specijalista dr Milana S. dr Nevenke J. i prof dr Vladimira T. od 17. novembra 2020. godine primila tri od četiri planirana ciklusa hemoterapije, nakon čega je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja urgentno pregledana i ta terapija je obustavljena.

Naime, nakon treće hemoterapije kada je već osećala pogoršanje zdravstvenog stanja, Lilićeva je u privatnoj klinici “Hipokrat” uradila presеk stanja gde je dr Račeta utvrdio da nije bilo metastaza i da je pomenuta hemoterapija bila izlišna.

Nakon toga, takođe u privatnoj režiji otišla je i kod dr Kadića koji je potvrdio mišljenje dr Račete navodeći da nije bilo reči o malignitetu, preporučujući prestanak hemoterapije i snimanje na PET skeneru u Turskoj, piše portal "PRESS".

 

Reakcija lekara i nadležnih organa
 

Nakon što je Mirjana Lilić uputila tužbu, novo ročište pred sudijom Osnovnog suda zakazano je za 30. novembar ove godine. Advokat koji zastupa Lilić ocenjuje da je postupanje lekara KCCG bilo površno, a nakon što su uvideli grešku, pokušali su je prikriti.

Miomir Joksimović ističe da je ovakav odnos prema pacijentu suprotan svim principima lekarske profesije i lekarske etike. Sa druge strane, iz KCCG nisu želeli da komentarišu postupak, navodeći da su uvek na raspolaganju pravosudnim organima, ali da ne mogu komentarisati postupke koji su u toku radi zaštite ličnih podataka pacijenata.
 

Posledice na zdravlje i život pacijentkinje
 

Mirjana Lilić je nakon uspešnog lečenja postala vitalna, ali nakon pogrešnog lečenja hemoterapijom, sada je skoro da nije u mogućnosti ni samostalno da se kreće jer ima trajno oštećenje vida i sluha. Veštak sudske medicine prof. Dr Stanko Milić navodi da je kod pacijentkinje trajno narušen psihički i telesni integritet, te da će u budućnosti biti psihički i telesno onesposobljena.

Svi lekari koji su ženu lečeli i danas rade u KCCG.

(Republika/Press)

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading