HOROR! Otac manijakalno tresao bebu do izliva krvi na mozak, umrla mu na rukama, osuđen na pet godina zatvora!

Autor:

Svet

14.11.2023

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otac Đani U. (24) osuđen je na pet godina zatvora zbog smrti bebe.

HOROR! Otac manijakalno tresao bebu do izliva krvi na mozak, umrla mu na rukama, osuđen na pet godina zatvora!

Foto: Ilustracija: Shutterstock

Beba, stara dva meseca i šest dana, preminula je 30. marta 2022. godine na Odeljenju za pedijatrijasku medicinu KBC Zagreb, a njegov otac Đani U. (24) je danas nepravosnažno osuđen zbog zanemarivanja deteta, koje je samo četiri dana pre smrti tresao, te je beba preminula od izliva krvi na mozak. Osuđen je na pet godina zatvora, a u tu kaznu mu se uračunava dosadašnjih 13 meseci koje je proveo u pritvoru.

- Presuda se temelji na izvedenim dokazima i provedenom sudsko-medicinskom veštačenju koje je utvrdilo tačne razloge smrti deteta. Niti jedan drugi uzrok u smislu da je doprinielo povređivanju nije primenjiv, osim trešnje. Postoje dokazi koji ukazuju da ste to bili vi. Niste iznosili obranu te ste pokušali aludirati da je kriv neko drugi iz porodice vaše bivše supruge, međutim, nikog od tih osoba niste predložili za svedoke da se ispitaju. Vi se ne teretite za ubistvo već za sticaj okolnosti, odnosno na radnje za koje možda niste znali do čega sve mogu dovesti. Zakon propisuje za ovo kazneno delo od tri do 15 godina zatvora, a u vašem slučaju kao otežana okolnost je vaša ranija prekršajna i kaznena evidentiranost - objasnila je optuženom Đaniju U. sudija navodeći da ta njegova prošlost pokazuje nesklad sa zakonom i prema kojoj se vidi da nije neosuđivan.

Beba je završila u komi u bolnici, nakon što je, u očevom zagrljaju, najverovatnije neutešno plačući, pretrpeo i energično protresanje oca u nameri da ga umiri. Đani U. je novorođenče tresao toliko da je izgubilo svest i prestalo disati, a ustanovilo se da je dete dobilo krvarenje unutar moždane ovojnice i mozga, pa sve do krvarenja u očnoj šupljini.

Sve do kraja suđenja Županijskom sudu u Velikoj Gorici otac je negirao krvicu.

- Ne želim iznositi odbranu. Sve što imam reći je da nisam kriv. I nisam napravio to za šta me terete.

Prema optužbi, sve se dogodilo 27. marta između 9 i 17.30 časova u stanu gde su živeli kao podtsanari. Đani U. čim je primetio da mu dete više ne diše i da je bez svesti otišao je kod komšinice i zatražio da zove Hitnu pomoć. Dok je čekao lekare, nije sledio upute medicinskog osoblja i samim tim je izostala neophodna reanimacija. Uprkos svim naporima lekara, mogli su samo da konstatuju moždanu smrt.

Tokom samog suđenja je ispitano nekoliko svedoka, a veštačenje je dalo ključne odgovore.

Doktor Siniša G. iz Hitne pomoći se prvi našao na mestu nesreće, a dok je svedočio na suđenju,optuženi kao da nije verovao šta čuje pa mu je i sam postavljao pitanja. Lekar je objasnio kako teče čitav proces od poziva Hitne pomoći pa sve do komunikacije sa operaterima dok su lekari na putu ka mestu intervencije.

- Prvo je bila dojava da beba ne diše, da bi zatim dobili dojavu da beba diše, ali da nije pri svesti. Te su nam informacije važne dok smo na putu do mesta intervencije. A kad smo došli u stan, u njemu niko ništa nije radio. Dete je ležalo na krevetu samo. Nije imalo pulsa, nije disalo i bilo je mrtvo praktično. Što se tiče laičke reanimacije, ona se radi sve dok lekar sa Hitnom ne preuzme sam postupak. Ona se ne prekida. Optuženog gospodina sam video u stanu i par male dece okolo kako baulja. Nitko nije preduzimao ništa, nikakve reanimacije nije bilo kad smo došli. Komšinica odozgo, koja nas je videla, vikala je da smo stigli prekasno, da smo zakasnili. Pa smo još više trčali navrat-nanos gore sa svom opremom - prisetio se u sudnici lekar Siniša G., napominjući da ne bi bili ništa sporiji ili brži u dolasku da je inicijalna dojava da beba ne diše ostala nepromenjena.

- Je li dete bilo golo ili obučeno kad ste došli? Naime, ja sam pokušavao sve i reanimirao sam sina. Slušao sam što mi gospodin na 194 govori na telefon kad sam zvao u pomoć. Komšinici sam dao slušalicu fiksne linije kako bih otišao unutra davati veštačko disanje. Bio sam u šoku od svega, a njoj sam na vrata došao tad s detetom u naručju da pomogne s pozivom Hitnoj - pitao je optuženi svedoka na šta je doktor odgovorio da se ne seća, ali da misli da je bilo obučeno i dodao:

- Je li bilo golo ili obučeno iskreno ne menja ništa.. Ja sam na kraju to dete tako slikao mobilnim jer mi je situacija bila sumnjiva i odmah sam fotografije poslao na pedijatriju KBC Zagreb gde je dete primljeno.

Takođe, u sudu su preslušavani snimci poziva, a ono što je sud zanimalo jeste, zašto ga lekari nisu zatekli kako spasava dete, ako je već radio na tome, kao što tvrdi.

- Kad sam čuo Hitnu pomoć, mahao sam im kroz prozor rukom i zatim otvorio vrata stana, pojasnio je Đani U.

Saslušana je i majka deteta koja je rekla kako je tog dana oko 9 ujutru otišla iz stana, a vratila se oko 18 časova i da je na vratima zatekla Hitnu pomoć i prestravljenog supruga sa bebom u ruci i da joj je on rekao da je davao detetu hranu i da je odjenom zaplakalo i prestalo disati. I dodala je da je on znao da presvuče pele i nahrani bebu jer mu to nije bio prvi put.

Istakla je i da su odnosi u porodici narušeni i da njoj preti njegova porodica, te da je odustala od toga da ga poseti u zatvori i da je ''shvatila da detetova smrt se nije dogodila slučajno, da zna da to nije uradio namerno, ali...''

Inače, navedena porodica je bila u tretmanu Centra za socijalnu pomoć te su ostvarivali niz novčanih prava, a s optuženim se CSS bavio još od njegove rane mladosti - dok je bio školarac činio je kaznena dela i boravio u popravnom zavodu.

Sedam meseci pre nego je preminuo njegov najmlađi sinčić, Đani U. se kao 23-godišnjak u pijanom stanju, sa 1,60 promila alkohola u krvi, iskalio na vlastitoj majci. Rekao joj je da je "kur*a... (...) ... da joj je*e sve živo i mrtvo" nakon čega ju je počupao za kosu i bacio na krevet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading