MESEC I PO DANA KOPALI TUNEL! Otkriveni novi detalji o misterioznom "putu" do Višeg suda u Podgorici: JEDAN PREDMET posebno interesovao mafijaše!

Autor:

Svet

13.09.2023

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istražitelji su pronašli ispreturane spise nekoliko predmeta, a naročito jednog.

MESEC I PO DANA KOPALI TUNEL! Otkriveni novi detalji o misterioznom "putu" do Višeg suda u Podgorici: JEDAN PREDMET posebno interesovao mafijaše!

Foto: MONTENEGRO INTERIOR MINISTRY / HANDOUT

Tunel

Predmet protiv kavačkog kriminalnog klana jedan je o ispreturanih u depou podgoričkog Višeg suda, nakon što je mafija pronašla način da uđe u prostorije te institucije.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je slučaj protiv visokorangiranog člana te kriminalne organizacije Slobodana Kašćelana, posebno interesovao one koji su prokopali tunel dug bar 30 metara - od zgrade u Njegoševoj ulici do depoa u Višem sudu u Podgorici.

- Istražitelji su pronašli ispreturane spise nekoliko predmeta, a naročito jednog u kom je okrivljen Kašćelan, a dron koji je deo dokaznog materijala, nađen je van kese u kojoj se nalazio - rekao je sagovornik “Vijesti” iz istrage.

Dronovi su oduzeti u nekoliko predmeta koji se vode pred Višim sudom, a i u onom formiranom protiv 17 kavčana zbog optužbi za planiranje likvidacija dvojice, sada pokojnih pripadnika njima suprotstavljene kriminalne ekipe, Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića.

Dron "izleteo" iz kese sa dokazima

Iako nije precizirano koji od nekoliko predmeta formiranih protiv pripadnika organizovane kriminalne grupe kavački klan je najviše zanimao “rudare”, sagovornik “Vijesti” kazao je da je to predmet u kome je zaplenjen i dron.

Dron se pominje u predmetu Specijalnog državnog tužilaštva protiv Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana i još 14 osoba, zbog planiranja ubistva sada pokojnih pripadnika škaljarskog klana Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića. Članovima te grupe označili su i Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, Vladana Lučića, Filipa Kneževića i Ratka Živkovića.

Prema dokazima plan im je bio da Jovicu Vukotića likvidiraju dok se nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu.

Kao osobe koje su imale zadatak da ubiju vođu škaljaraca označeni su Vukčević, Terzić i još jedan zasada nepoznati član kriminalne grupe.

U već potvrđenoj optužnici navodi se da je deo Zvicerove ekipe obučavan kako da dronovima prenese eksplozivne naprave i fizički likvidira pripadnike škaljarskog klana.

Prema tvrdnjama SDT-a, i državni prvak u padobranstvu, Saša Dragojević, deo je ekipe koja je tokom 2020. godine planirala ubistvo dvojice škaljaraca.

Taj službenik podgoričke javne administracije, uhapšen je u julu 2023. godine, sa još dve osobe, zbog sumnje da je deo višečlane mafijaške organizacije kojom je rukovodio vođa kavačkog klana, Radoje Zvicer.

Dragojević je deo podgoričke Službe zaštite i spasavanja i instruktor je za upravljanje dronovima.

Osim Dragojevića, u julu su uhapšeni i Boris Pejović i Borko Bešović, inače jedan od najspremnijih vojnih specijalaca koji je igrao bitnu ulogu u kavačkoj kriminalnoj ekipi.

Bešoviću, pripadniku Bataljona za borbenu podršku Vojske Crne Gore, služba je prestala krajem 2022. godine zbog bezbednosnih pretnji.

Zbog planiranja likvidacija sada pokojnih Vukotića i Jovanovića, krivična prijava podneta je i protiv Zvicerovog rođaka Radoja Živkovića zvanog Žuti.

Tunel kopan najduže mesec i po dana

Jedan od izvora "Vijesti" tvrdi da je tunel kopan najduže mesec i po dana. Prema tim informacijama, stan u suterenu zgrade, naspram bočne strane objekta suda, vlasnici su izdali krajem jula. Akcija je najverovatnije sprovedena u avgustu, dok je na odmoru bila većina zaposlenih u državnoj upravi, pa i u Višem sudu.

Zakupci stana, kaže jedan od sagovornika lista, koristili su lažna dokumenta. Stanodavci su saslušani juče posle podne u podgoričkoj policiji. Vlasnica je rekla da ne poznaje osobe koje su stan uzele pod kiriju.

- Alat kojim su kopali odnet je, ali je u tunelu pronađeno nekoliko dokaza koji će, verujemo, koristiti tokom istrage... Nadamo se da ćemo uspeti da izuzmemo i DNK profil - kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Foto: Printscreen

Slobodan Kašćelan

Pred istražiteljima je zadatak da konkretno utvrde ko su, koliko ih je bilo i šta su sve odneli iz prostorije u kojoj se čuvaju dokazi izvršenja krivičnih dela u nadležnosti Višeg suda.

Neki od njih “Vijestima” su saopštili da je cilj “rudara” isključivo bio uzimanje deponovanih dokaza.

- Sve druge verzije su skretanje istrage u pogrešnom smeru - rekao je sagovornik.

Predsednik suda: "Gotovo niša ne nedostaje"

Predsednik Višeg suda Boris Savić, međutim, pred novinarima je izneo nekoliko pretpostavki, naglašavajući da gotovo ništa ne nedostaje...

- Sproveden je popis, koji je trajao do ranih jutarnjih sati. Konstatovano je da gotovo ništa ne nedostaje - rekao je Boris Savić.

S tom tezom polemisao je, međutim, šef Uprave policije Nikola Terzić, rekavši “Vijestima” da ne veruje da je neko rekreativno kopao tunel do zgrade suda, iako bi volio da greši.

- Za razliku od predsednika Višeg suda, koji je saopštio da gotovo nijedan dokaz iz depoa ne nedostaje, mislim da niko nije uložio toliki trud i napor zbog rekreacije, iako bih voleo da je on u pravu, a da ja grešim. Plašim se da će istina biti drugačija - rekao je Terzić.

Početak

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je ispreturane dokaze u sudskom depou, najpre primetio jedan od službenika Višeg suda, nakon čega su obavešetni istražni organi.

Da je tunel prokopan, otkriveno je u noći između ponedeljka i utorka, dok su popisivani dokazi, tvrdi jedan od sagovornika “Vijesti”.

Prema istim informacijama, pripadnici Protivterorističke jedinice potom su utvrdili da se iza otvora na zidu krije tunel koji vodi do obližnje stambeno-poslovne zgrade u Centru Podgorice. U akciji je korišćena antidiverziona oprema, poput robota.

Kada su kroz podzemni tunel ušli u stan do kojeg je vodio, u njemu su pronašli šut, objašnjava isti izvor.

Republika

Foto: Printscreen

Spuž

Inspektori i tužioci juče su, gotovo čitav dan proveli u zgradi nadomak suda, izuzimajući dokaze iz stana u suterenu i tunela koji je “rudarima” na tacnu stavio veoma značajne dokaze.

- Aktivnosti koje policija preduzima na rasvetljavanju obijanja depoa Višeg suda idu dobrom dinamikom u smislu pronalaska, fiksiranja i izuzimanja materijalnih dokaza koji će nas, iskreno se nadam, u veoma kratkom vremenskom periodu dovesti ne samo do izvođača, već i do naručilaca radova. Ovaj slučaj pokazuje da ljudi s one strane zakona ne miruju. Međutim, neka budu sigurni da ne mirujemo ni mi i da ćemo ih uskoro izvesti pred lice pravde - rekao je juče “Vijestima” Terzić.

On se osvrnuo i na činjenicu da službenici Uprave policije i dalje obezbeđuju zgrade sudova i tužilaštava, iako je zakonom drugačije propisano.

- Iako je odavno trebalo da bude formirana druga služba koja bi se bavila poslovima zaštite objekata sudova i tužilaštava, službenici Uprave policije i dalje čuvaju te objekte, uprkos svim poteškoćama i problemima u radu. To naravno činimo u cilju efikasnije zaštite, izlazeći im u susret - rekao je Terzić.

Terzić, njegov pomoćnik Miloš Rakonjac, načelnik Odeljenja bezbednosti Podgorica Goran Jokić, načelnik podgoričke kriminalističke policije Zoran Bašanović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, juče su bili na licu mesta.

"Popisivanje deponovanih dokaza još traje"

Adžić je novinarima kazao da će policija uraditi sve da otkrije počinioce.

Istakao je i da popisivanje deponovanih dokaza još traje, ali i potvrdio informaciju “Vijesti” da tunel vodi do zgrade nadomak suda.

- Trenutno nema procesuiranih, ali vrlo brzo očekujemo da će se od pojedinaca uzimati izjave - kazao je Adžić juče.

Debeli zidovi

Predsednik Višeg suda Boris Savić kazao je juče da je otvor tunela pronađen na dobro sakrivenom mestu i da je morao bude “pravljen duži vremenski period”...

- Ne znamo šta se moglo sve desiti da taj otvor nije primećen. Nama je najvažnije da smo zatvorili nešto što je predstavljalo opasnost - rekao je on.

Novinarima je objasnio i da su zidovi zgrade suda debeli oko 70 centimera, da je dva dana pre nego je u ponedeljak 11. septembra otkriveno da je depo obijen, ulaženo u tu prostoriju.

Međutim, u ponedeljak oko 8 sati primetili su pretumbane predmete.

- Istina je da su u Višem sudu u prostorijama depoa tog suda zatečeni tragovi drugih lica. Odmah je obaveštena policija, koja je nakon izvršenog uviđaja došla do iste konstatacije. Sproveden je popis, koji je trajao do ranih jutarnjih sati. Konstatovano je da gotovo ništa ne nedostaje - rekao je Savić.

Savić je istakao da je zabunu stvorilo to što su stvari u depou bile ispreturane.

Istakao je i da bi detaljan popis trajao mesecima, jer se tu nalazi ogroman broj fizičkih predmeta.

- Tunel je tačno otkriven pod zemljom, a istragom će se utvrditi koji je alat korišćen. Neverovatan je način izvršenja, kopanja tunela - dodao je, rekavši da ne vrše podzemnu kontrolu, iako ta zgrada ima fizičko i tehničko obezbeđenje.

Predsednik Višeg suda, međutim, i istražiteljima će morati da ponovi izjavu datu novinarima - da gotovo ništa ne nedostaje od dokaza pohranjenih u depou.

Sagovornik uključen u istragu kazao je da im je nejasno kako je Savić za nepuna 24 sata došao do te informacije, jer detaljan popis materijalnih dokaza nije urađen.

Predsednik Višeg suda nije juče odgovorio na pitanja “Vijesti” poslata mejlom, među kojima su i to koliko se ukupno predmeta vodi pred tim sudom, za koliko njih su dokazi i spisi pohranjeni u depou, kada je poslednji put napravljen popis depoa, i šta je uskladišteno u toj prostoriji.

Raković: "Novac se ne čuva u depou Višeg suda"

U depou Višeg suda ne čuva se novac, već je pohranjen u sasvim drugoj prostorIji, objasnila je za “Vijesti” savetnica za odnose sa javnošću tog suda Marija Raković.

On je istakla da će istraga pokazati kako je prokopan tunel pod zemljom da bi provalnik ili nekoliko njih, došli do depoa.

- Zgrada Višeg suda se čuva 24 sata - dodala je.

Rakovićeva je naglasila i da u interesu istrage ne može saopštiti gde je prokopan tunel, koliko je dugačak, kao ni to da li je saslušavan neko od službenika suda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading