JAKOV MILATOVIĆ I ZVANIČNO NOVI PREDSEDNIK CRNE GORE! Dao zakletvu! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

20.05.2023

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polaganje zakletve i zvanično preuzimanje funkcije predsednika počinje u 12 sati u Skupštini, a nakon inauguracije Milatović će prirediti prijem sa suprugom Milenom u Vili Gorica.

JAKOV MILATOVIĆ I ZVANIČNO NOVI PREDSEDNIK CRNE GORE! Dao zakletvu! (FOTO, VIDEO)

Foto: youtube.com/Skupština Crne Gore

Jakov Milatović je pobedio na predsedničkim izborima u drugom krugu, održanom 2. aprila, u kojem je osvojio blizu 60 odsto glasova. Tada je sa tridesetogodišnje vlasti smenio Mila Đukanovića.

Inauguracija

Sednicu je otvorila predsednica Skupštine Danijela Đurović. Novi predsednik Crne Gore Jakov Milatović položio je zakletvu.

On je istakao da je duboko svestan odgovornosti koju mu je velika podrška crnogorskog naroda pružila.

- Zaklinjem se da ću dužnost predsednika vršiti odgoovrno, časno, savesno, pravedno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu - rekao je Milatović.

Nakon polaganja zakletve i preuzimanju dužnosti predsednika Crne Gore, Jakov Milatović je poručio da će biti predsednik svih njenih građana, ali da posao koji očekuje državu neće biti kratkoročan i lak.

Poručio je da će prioritet svih prioriteta biće ubrzanje Crne Gore ka Evropskoj uniji, ali će se založiti i za eliminisanje unutrašnjih podela, izgradnju jakih institucija, nepristrasnu pravdu i društvo jednakih šansi.

Zahtevaće, kazao je, punu posvećenost da u Crnoj Gori više ne bude podela za koje je rekao da se izazivaju veštački da se prikrije rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnog bogatstva.

- Vreme je da izađemo iz busija i da se okupimo oko onoga što je zajednički imenitelj svih – a to je ljubav prema Crnoj Gori. Predstavljaću svakog od nas u naporima da tamo gde su nas delili iznađemo slogu. Pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora - poručio je Milatović. Rekao je da oseća posebnu čast i ponos što polaganjem zakletve preuzima dužnost predsednika.

- Smatram privilegijom, ali i najvećom odgovornošću, što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen, koju beskrajno volim, u čije temelje su životno delo utkale generacije mojih predaka... I da sam mogao da biram, rodio bih se baš ovđe, na najlepšem parčetu zemlje protkanom viševekovnom borbom za opstanak, ušuškanom između mora i kamena. Inspiraciju na funkciji tražiću u nadahnuću Balšića, Vojislavljevića, Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pragalaštvu postratnih generacija. Biću istinski predsednik svih građana, nezavisno od njihove političke, verske i nacionalne pripadnosti ili bilo kog drugog ličnog svojstva - naveo je Milatović.

Istakao je da Crna Gora više nikada ne sme da dozvoli da se bilo bilo koji pojedinac oseća obespravljeno.

- Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su vredan rad i obrazovanje glavni faktori za uspeh u životu. To je moja priča za koju želim da postane priča svih nas u Crnoj Gori. Biću kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru. Izgradnja demokratskih institucija zadatk je svih - kazao je Milatović.

Predsednik čestitao Milatoviću

Vučić je čestitao Milatoviću predsedničku funkciju.

Srbija je, kao i uvek do sada, posvećena jačanju političkog dijaloga i sveobuhvatne saradnje sa Crnom Gorom na dobrobit svih naših građana i celog regiona.

Predsedniku Jakovu Milatoviću poželeo sam da sa mnogo truda i energije, za koju znam da će mu biti potrebna, obavlja ovu časnu i odgovornu dužnost, uveren da ćemo zajedno raditi na jačanju partnerstva i dobrih odnosa Srbije i Crne Gore
- napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

Inače, brojne zvanice prisustvovale su inauguraciji. 

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, članovi Predsedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsednik Albanije Bajram Begaj, predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani bile su prisutne u Skupštini Crne Gore.

Među gostima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i bivši predsednik Milo Đukanović, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik Velike Britanije ser Stjuart Pič, ambasadorka SAD-a Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks.

Prisustvuju i aktuelni predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, kao i bivši premijeri Zdravko Krivokapić i Igor Lukšić.

Vučić stigao u Crnu Goru

Predsednik Srbije stigao je u Crnu Goru, a na Instagramu je objavio fotografiju sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (6)

Loading
Milena

20.05.2023 11:44

Vučić je ipak doneo odluku da ispoštuje Milatovića i pojavi se na inauguraciji Milatovića. U Crnoj Gori se sastao sa Mandićem i Kneževićem uz čašicu razgovora napravili su i par lepih fotografija.

Jela

20.05.2023 12:18

Prijateljstvo izmedju nas i Crne Gore postoji već vekovima, drago mi je što Vučić nastavlja da pruža ruku našem bratskom narodu.

Jelena

20.05.2023 14:59

Čestitke Milatoviću.

dja

20.05.2023 16:19

Nek je sretnje narodu Crne Gore na izabranom novom predsedniku.