BEŽANIJA! MILO U SPUŽ, A SARADNICI U ZAŠTIĆENE SVEDOKE: Panika u Crnoj Gori posle pada Đukanovića s vlasti

Autor:

Svet

03.04.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skaj komunikacija otkriva ko je od sudija, tužilaca i policajaca radio za "kavački klan" i štitio mafiju za račun bivšeg predsednika.

BEŽANIJA! MILO U SPUŽ, A SARADNICI U ZAŠTIĆENE SVEDOKE: Panika u Crnoj Gori posle pada Đukanovića s vlasti

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Pad Mila Đukanovića, lidera DPS, posle 34 godine vlasti, pokrenuo je svojevrsnu lančanu reakciju - korumpirani tužioci, sudije, policajci, koji su godinama pokrivali pripadnike ozloglašenog "kavačkog klana", ali i učestvovali u drugim kriminalnim radnjama, spremaju se da napuste službu, a neki se, kako saznaje Republika, već nude za svedoke-saradnike.

Hobotnica je sada obezglavljena, pa su svi u grču od Skaj komunikacije koja bi mogla da procuri i pokaže ko je u državnim strukturama štitio kriminalce, ko je i u čije ime kupovao stanove po regionu, pre svega na ekskluzivnim lokacijama u Beogradu.

SLEDE OPTUŽNICE

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Milo Đukanović

- U noći izbora, kad su objavljeni preliminarni rezultati, počela je bežanija. Svima je jasno šta znači odlazak Mila s vlasti, da on mora sa sobom da povuče i saradnike mafije iz pravosudnog i bezbednosnog sistema. Tri decenije je kriminal imao podršku i zaštitu u tim strukturama i ovo je njihov kraj. Tužioci i policajci koji su pružali zaštitu mafijašima spremaju se da odu iz službe, a deo njih se već nudi nezvanično za svedoka-saradnika - kaže izvor našeg portala iz bezbednosnih struktura u Crnoj Gori i dodaje:

- Svi oni su svesni da ih čekaju optužnice i višemesečno češljanje. Pola pripadnika bezbednosnih struktura bilo je preko Skaj aplikacije na vezi s mafijom i sad samo čekaju da ta prepiska procuri. Krug onih koji su radili za državu i za Radoja Zvicera, vođu "kavčana", veliki je i ovo je njihov definitivan kraj. Milo je bio brana koja ih je držala na sigurnom, njegovim odlaskom svi oni padaju.

PRELOMNA NOĆ

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Nebojša Medojević

Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta, poručio je juče da Đukanovića čekaju sud i zatvor.

- Najvažnije je da se pokazalo da je DPS stranka prošlosti i stranka koja ima veze s kriminalom i korupcijom. Ðukanovića ćemo ostaviti istorijskoj oceni, ali i krivično-pravnim procesima, koji će sigurno ići ka njemu kao nekom ko je kontrolisao sve poluge vlasti, naročito u poslednjih 20 godina. Ono što je u Srbiji bila 2000, za Crnu Goru je to prošla noć - naveo je juče Medojević.

Ratomir Antonović, stručnjak za bezbednost, za Srpski telegraf kaže da očekuje da se neki iz bezbednosnog i pravosudnog sistema ponude za zaštićene svedoke.

- Očekujem da će se neko prikloniti novim strukturama da bi zaštitio sebe ili nekog sebi bliskog, biće tu ponuda i mislim da će novi sistem u Crnoj Gori to i morati da prihvati jer im sleduje težak posao da očiste institucije od kriminala - navodi Antonović.

Biće tesni zatvori za sve

Antonović kaže i da je Crna Gora maksimalno kriminalizovana država zahvaljujući Đukanoviću, koji je njome vladao tri decenije.

- Đukanović je postavio svoje ljude u policiji, sudovima, tužilaštvu... Očekujem da će se napuniti zatvorski kapaciteti u Crnoj Gori, koliko je tu kriminala bilo. Nijedan sudski postupak nije mogao da dobije epilog jer je Milo držao sve poluge vlasti - kaže Antonović.

Živković: Mora da se izgradi sistem

Dražen Živković, glavni i odgovorni urednik TV Prva za Crnu Goru, kaže da on ne bi bio tako optimističan jer treba da se izgradi sistem.

- Vlast u Crnoj Gori se promenila pre tri godine i mi za tri godine imamo samo neke opipljive stvari koje su se desile unutar sistema (hapšenje bivšeg predsednika Privrednog suda, predsednice Vrhovnog suda, mada je ubrzo puštena da se brani sa slobode)... Za pohvalu je rad tužioca Novovića, ali ovo je nešto što je 30 godina bilo prisutno, pitanje je da li jedan čovek može da se izbori sa svim, ali njegova volja je neupitna. Treba da se izgradi sistem, da li ćemo uspeti, to je pod velikim znakom pitanja - kaže Živković za naš list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading