NOVA GODINA PROGLAŠENA HRIŠĆANSKOM PODVALOM? BiH objavila "rat" Deda Mrazu, deca ostaju BEZ POKLONA!

Autor:

Svet

20.12.2022

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto toga, zaposlenima će biti isplaćen novac.

NOVA GODINA PROGLAŠENA HRIŠĆANSKOM PODVALOM? BiH objavila "rat" Deda Mrazu, deca ostaju BEZ POKLONA!

Foto: pixabay.com

Deca zaposlenih u MUP-u Federacije BiH ove godine će ostati bez uobičajenih novogodišnjih poklona, a razlog za to verovatno leži u činjenici da je Deda Mraz postao nepoželjan i u tom ministarstvu, nakon što je pre desetak dana „ proteran“ iz entitetskog ministarstva za izbeglice, pišu lokalni mediji, prenosi Informer.

Dragan Obradović, predsednik skupštine sindikata zaposlenih u federalnom MUP-u, potvrdio je da je neprijatno iznenađen informacijom da ove godine neće biti novogodišnjih poklona za decu ili predstave sa Deda Mrazom, kao što je bila uobičajena praksa proteklih godina. Umesto toga, zaposlenima će biti isplaćen novac.

Sindikalac: Kome u upravnom odboru smeta Deda Mraz?

Reč je o odluci Upravnog odbora Sindikalne organizacije u MUP-u, o kojoj ni Obradović nije znao ništa dok nije doneta. On je dodao da najoštrije osuđuje takvu odluku.

- Pitam kome u upravnom odboru smeta Deda Mraz, novogodišnji program i podela paketića. Deda Mraz, novogodišnji programi i podela paketića uživaju sva deca sveta, ali ove godine za prvi put su nepoželjni članovima upravnog odbora Sindikata MUP-a Federacije - rekao je Obradović.

On je zatražio da se odluka upravnog odbora proglasi ništavnom, a deci se i dalje daju paketići i priredi doček Nove godine.

Ministar je odbio da pusti Deda Mraza da bude na dečjoj novogodišnjoj zabavi

Sličan problem imaju i u Ministarstvu za izbeglice Federacije Bosne i Hercegovine. Tamo je sindikat planiralo podelu paketića i proslavu Nove godine sa Deda Mrazom, ali je ministar Edin Ramić, član Stranke demokratske akcije (SDA), prošle sedmice odbio zahtev da se to organizuje u prostorijama ministarstva.

On je to učinio uz obrazloženje da bi organizacija ovakve proslave mogla da povredi verska osećanja nekog od zaposlenih, pa je zatražio da sindikat sprovede anketu, odnosno utvrdi da li su svi zaposleni saglasni sa posetom Deda Mraza.

- Ranije je traženo da se ovaj prostor koristi za mesdžid (prostor za obavljanje muslimanskih namaza), pa takođe nije odobreno. Sada bi tokom radnog vremena da organizuju proslavu i dolazak Deda Mraza. Nemojte da se igramo sa rukovodstvom institucija - izjavio je Ramić.

Višegodišnje kontroverze oko proslave novogodišnjih praznika u Bosni i Hercegovini

Sukobi oko oko obeležavanja novogodišnjih praznika u BiH traju još od 1996. godine, kada je tadašnji bošnjački politički lider Alija Izetbegović poručio muslimanima u zemlji kako Nova godina nije njihov praznik.

Islamska zajednica u BiH podržala je takav pristup tumačenjem da se kroz poklone deci pokušavaju "usaditi" hrišćanski simboli i veru.

- Oni koji pokušavaju predstaviti, a zapravo nametnuti Deda Mraza kao simbol darivanja povodom nove godine zamagljuju istinu i varaju javnost, naročito muslimansku decu, nastojeći da im se hrišćanski simboli predstave kao neutralan, općeprihvaćen i poželjan obrazac ponašanja - smatra stručnjak Islamske zajednice u BiH Enes Ljevaković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading