AKO NEKO LOVI U MUTNOM, BIĆE NA CRNOJ LISTI! Plenković o uvođenju evra u Hrvatskoj: Kontrolisaćemo cene!

Autor:

Svet

13.12.2022

07:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istakao je i da će crne liste biti javno objavljene.

AKO NEKO LOVI U MUTNOM, BIĆE NA CRNOJ LISTI! Plenković o uvođenju evra u Hrvatskoj: Kontrolisaćemo cene!

Foto: Tanjug/AP

Premijer Hrvatske Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku HRT-a, gdje je govorio o evru koji će za nekoliko dana stići u Hrvatsku. Plenković je govorio i o ulasku Hrvatske u Šengen. S tim u vezi, on je istakao da će prevoznici imati manje troškove i brže će obavljati posao. Svi koji dolaze na hrvatski Jadran moći će tamo lakše i brže stići, rekao je on. Državljani Hrvatske moći će da lete u, na primer, šengenski prostor aerodroma u Frankfurtu i uđu u Nemačku bez ikakvih dokumenata.

- Ovo su velike koristi u smislu mobilnosti, smanjenja troškova i to je dobro za građane, turizam i privredu, ali i veoma dobro za ukupan ugled zemlje. Nema druge zemlje koja je ušla i u Šengen i u evro na istog dana - rekao je on.

Premijer se osvrnuo i na čuvanje granica u kontekstu ilegalnih migracija. "Mi smo već zaštitnik spoljne granice EU, a sada ćemo biti i zaštitnik spoljne granice, a to je šengenska granica. Hrvatska je pre godinu dana napravila nezavisni mehanizam koji prati kako mi kontrolišemo granicu i to omogućio nam da prođemo sa 534 glasa“, rekao je on, prenosi hrvatski Index.

„Mi ćemo kontrolisati cene“

Plenković se osvrnuo i na strahove građana zbog mogućih poskupljenja i zaokruživanja cena prilikom promene valute.

- Fiksirali smo kurs. Imamo dvostruko isticanje cena, imamo proces senzibilizacije hrvatskih građana. Cene će i dalje biti izražene u kunama i evrima i imaćemo mogućnost da kontrolišemo. Ovde ljudi imaju mogućnost kontrole u prodavnicama Ministarstvo privrede prati situaciju da cene ne rastu na štetu građana i privrede i očekujem visok stepen ozbiljnosti.Ako neko lovi  u mutnom i neopravdano podiže cene, da se koristi razmena kuna u euro, biće na crnoj listi i to će biti objavljeno - rekao je Plenković.

Ponovo je naglasio da je Vlada Republike Hrvatske intervenisala i pomogla tokom energetske i prehrambene krize, sa ukupno 26 milijardi kuna.

- Preduzimamo mere, uz investicioni kreditni rejting, kako bi budžet bio štit za hrvatski narod u vremenu neviđene krize - istakao je premijer.
 

O obuci ukrajinskih vojnika

Osvrnuo se i na obuku ukrajinskih vojnika.

- Mi kao vlada imamo konzistentan i korektan spoljnopolitički stav o osudi ruske agresije na Ukrajinu io solidarnosti i pomoći Ukrajini i tu biramo pravu stranu. Nema druge zemlje u EU osim Hrvatske koja je prošla kroz kroz šta je prošao 90-ih, da bi danas mogao da pogleda sličnu situaciju i kaže da se to nas ne tiče. Teret odgovornosti je na onim političkim partijama koje nešto rade.-

- Nećemo stavljati u vojnu misiju nešto što nema veze sa misijom. Sadržaj priloga nije izmislila Vlada ili HDZ, već vojska - dodao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading