SULUDI TIKTOK IZAZOV ZALUDEO DECU! Zbog njega dobijaju ozbiljne povrede TESTISA, nekoliko već primljeno u bolnicu!

Autor:

Svet

03.11.2022

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U KBC Osijek ovih dana završilo je čak pet tinejdžera zbog torzije testisa, što je znatno više od uobičajenog broja prijema zbog ovakvog zdravstvenog problema

SULUDI TIKTOK IZAZOV ZALUDEO DECU! Zbog njega dobijaju ozbiljne povrede TESTISA, nekoliko već primljeno u bolnicu!

Foto: Shutterstock, Google maps

Naime, radi se o retkom, ali hitnom stanju izazvanom rotacijom testisa, koje potom dovodi do prekida krvotoka, pa ukoliko se ne leči blagovremeno može dovesti do trajnog propadanja testisa, odnosno posledica u njegovom uklanjanju. Prema informacijama slavonskih portala, ovo je navodno rezultat izazova TikToka pod nazivom „Udari ga u testise izazov“.

Međutim, u razgovoru sa doc.dr. Od Dalibora Divkovića, načelnika Odeljenja dečje hirurgije KBC Osijek, saznajemo da se ovakva pretpostavka ne može sa sigurnošću potvrditi jer mladići nisu dali potvrdu. Izvesno je i da nije reč o traumi. Drugim rečima, torzija testisa nije izazvana, na primer, udarcem.

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija

- Od petoro tinejdžera koji su primljeni na našu kliniku, dvoje je stiglo na vreme i problem je rešen, dok su troje još na lečenju jer su prekasno potražili lekarsku pomoć. Deca često kriju da imaju problem, posebno kada je u pitanju testisa, a onda do početka lečenja prođe previše vremena - objašnjava doc.dr. Divković. Dodaje da je u najtežim slučajevima neizbežno uklanjanje testisa.

Inače, torzija testisa izaziva jak bol, mučninu i povraćanje, praćeno otokom, pa čak i povećanjem telesne temperature.

- Nažalost, mobilni telefoni koje po ceo dan drže u rukama omogućavaju deci pristup raznim sadržajima koji nesumnjivo ne samo da nisu za njih, već mogu biti štetni po njihovo fizičko, a posebno psihičko zdravlje - objašnjava doc. Divković za Jutarnji.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading