SKANDAL TRESE HRVATSKU! Silovatelju samo godinu i po dana zatvora, jer je "odlikovani učesnik Domovinskog rata"!

Autor:

Svet

09.10.2022

08:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Viši krivični sud smanjio je kaznu za silovanje meštanke bivšem HDZ-ovom načelniku opštine Lasinja Željku Prigorcu jer je branitelj, kako proizilazi iz presude u koju je uvid imao Index.hr.

SKANDAL TRESE HRVATSKU! Silovatelju samo godinu i po dana zatvora, jer je "odlikovani učesnik Domovinskog rata"!

Foto: Republika, Pixabay

U presudi se navodi da se žalba optuženog Prigorca delimično usvaja, a prvostepena presuda kojom je osuđen na dve godine zatvora preinačuje se u kaznu zatvora u trajanju od godinu i šest meseci. Prvostepena presuda izrečena mu je u februaru prošle godine nakon što je Županijski sud u Karlovcu utvrdio da je "upotrebom sile izvršio polni odnos bez pristanka žrtve i time počinio krivično delo protiv polne slobode silovanjem".

 

Tako je Prigorcu dvogodišnja kazna zatvora zbog silovanja meštanke na lokalnoj zabavi smanjena za pola godine. Osim toga, on može da bude pušten nakon što odsluži dve trećine kazne.

Na prvostepenu presudu od dve godine zatvora žalili su se i državni advokat i optuženi Prigorac. Državni advokat je tražio da Prigorac bude osuđen na dužu zatvorsku kaznu, ali je sudsko veće Višeg krivičnog suda, koje čine predsednik veća Željko Horvatović i sudije Marijan Bitanga i Marija Balenović, odlučilo da bivšem lideru HDZ-a ublaži kaznu jer je bio branitelj.

 

 

"Odlikovani učesnik Domovinskog rata"

 

- Osnovano okrivljeni u žalbi tvrdi da mu je prvostepeni sud za učinjeno krivično delo izrekao prestrogu kaznu, jer je jednu okolnost neosnovano smatrao otežavajućom (kritičnom za izvršeni krivični deo), a drugu nije uopšte uzeo u obzir kao olakšavajuću iako je trebalo (odlikovani učesnik Domovinskog rata) - navodi u presudi Viši prekršajni sud.

Sud dalje navodi da se njegova kritičnost prema počinjenom zločinu na sudu u odnosu na njegovo prethodno priznanje krivičnog dela ne može tumačiti kao otežavajuća okolnost jer je negiranje krivičnog dela njegovo zakonsko pravo. Dakle, sud se ponovo vraća na njegov status branitelja.

- Takođe je nesporno to da je prvostepeni sud, u kontekstu odredbe člana 47. KZ/11, propustio da oceni raniji život počinioca kao olakšavajuću okolnost za njegovo učešće u Domovinskom ratu, za šta je i višestruko odlikovan, što je okolnost izričito naznačena u ličnim podacima okrivljenog u izricanju presude.-

Samo godinu i po dana zatvora

Tako je Viši prekršajni sud, iako nije uvažio deo Prigorčeve žalbe u kojoj traži ponavljanje suđenja, uvažio žalbu u delu o otežavajućim i olakšavajućim okolnostima kao osnovanu i smanjio mu kaznu za silovanje na teret činjenica da je bio "višestruko odlikovan hrvatski branitelj", piše Index.hr.

Viši prekršajni sud u svojoj presudi napominje i da ovakva još manja kazna treba da ispuni svrhu kažnjavanja – društvenu osudu učinjenog krivičnog dela, specijalnu i generalnu prevenciju, te jačanje svesti o opasnosti krivičnog dela i pravednosti kažnjavanja njegovih izvršilaca, kao i omogućavanje da se okrivljeni nakon izdržane kazne vrati u društvo.

Zbog toga Viši krivični sud smatra da je za silovanje dovoljna kazna od godinu i po dana zatvora. Bar ako je počinilac „uvaženi branitelj“.

Žrtvu silovanja, kada objašnjavaju pravednost kazne, ne pominju.

Šta je o silovanju utvrđeno u prvostepenoj presudi koja je i sad u bitnom delu potvrđena

U obrazloženju prvostepene presude kojom je Prigorac osuđen na dve godine zatvora, sudija Elma Kaleb Mamić je rekla da su u dokaznom postupku tvrdnje oštećene "jasne, uverljive i verodostojne, a suštinski ih potvrđuje materijalna dokumentacija o DNK tragovima okrivljenog".

Ona se osvrnula i na reči optuženog Prigorca, koji je prošle nedelje tokom svoje odbrane izveštaj Snježane Knežević nazvao "monstruoznim scenarijem".

-Da je oštećena monstruozno inscenirala događaj kako bi mogla da zna da se na podu prostorije nalazi DNK okrivljenog i to baš na mestu na kojem je pronađen tokom uviđaja i kasnije potvrđen veštačenjem - rekla je sudija.

Iako je Prigorac tvrdio da nije imao fizički kontakt sa ženom, u prostoriji su pronađeni tragovi njegove sperme, podseća Index.hr.

Sudija je dodala da je dokazano da je oštećena jasno dala do znanja da ne želi polni odnos, ali je okrivljeni „u cilju zadovoljenja svog polnog nagona silom slomio njen otpor i silovao je”. Nazvavši počinjeno krivično delo odvratnim i odbojnim, sudija je istakla da je "osuđujuća presuda društvena osuda silovanja, čime se jača poverenje građana u pravni poredak zasnovan na vladavini prava“ i izrazila uverenje da će takva osuda „uticati na druge da ne čini takve zločine.“

"Ratnik i prostitutka"

Inače, u intervjuu "Indeksu" pre dve godine, Prigorac je tvrdio da nije silovao sustanarku, već da ga je „provocirala” prostitutka.

Na pitanje zašto se nije udaljio od nje, naveo je da je bio ratnik i da se "nije borio u Domovinskom ratu da bi se plašio prostitutke".

Prigorac je bio član HDZ-a do 2018. kad se dogodilo silovanje. HDZ je tada objavio da je on sam istupio iz stranke. Na mesto gradonačelnika izabran je 2017. kao kandidat HDZ-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading