ŽENA U SAUDIJSKOJ ARABIJI OSUĐENA NA 34 GODINE ZATVORA! "Izazivala nemire i destabilizovala sigurnost" TVITOVANJEM!

Autor:

Svet

17.08.2022

07:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud u Saudijskoj Arabiji je na 34-godine zatvora osudio Salmu al-Shehab (34) zbog korišćenja Tvitera na kojem je pratila disidente i aktiviste.

ŽENA U SAUDIJSKOJ ARABIJI OSUĐENA NA 34 GODINE ZATVORA! "Izazivala nemire i destabilizovala sigurnost" TVITOVANJEM!

Foto: Printscreen/Twitter/HRF_fr

Al-Shehab je majka dvoje male djece, a studirala je na britanskom Univerzitetu Lids. Uhapšena je i osuđena nakon što se iz Velike Britanije vratila kući na odmor, piše The Guardian.

Ovaj slučaj predstavlja najnoviji primjer kampanje protiv korisnika Tvitera koju je pokrenuo prestolonaslednik Mohammed bin Salman, koji istovremeno preko saudijskog fonda Public Investment Fund poseduje više od 5% deonica Tvitera.

Osuđena za pomaganje disidentima 

Salma al-Shehab prvo bitno je osuđena na tri godine zatvora zbog korištenja ove društvene mreže zbog "izazivanje javnih nemira i destabilizaciju civilne i nacionalne sigurnosti". Nakon što je javni tužioc zatražio od suda da razmotri druge navodne zločine, sud je u petak izrekao novu kaznu – 34 godine zatvora nakon koje sledi i 34-godišnja zabrana izlaska iz zemlje.

Prema prevodu sudskih spisa, u koje je Guardian imao uvid, nove optužbe uključuju tvrdnju da je Shehab "pomagala onima koji žele izazvati javne nemire i destabilizirati civilnu i nacionalnu sigurnost prateći njihove Tviter naloge" i deleći njihove objave.

Po svemu sudeći, Shehab nije bila među vodećim ili posebno glasnim saudijskim aktivistima. Njen profil na Tviteru ima 2597 pratitelja. Pored objava o pandemiji i fotografija njene djece, Shehab je ponekad retvitala objave saudijskih disidenata koji žive u egzilu, a koji su pozivali na oslobađanje političkih zatvorenika.

Podržavala borbu za pravo žena na upravljanje automobilom

Činilo se i da podržava slučaj Loujain al-Hathloul, istaknute saudijske feminističke aktivistkinje koja je prethodno bila zatvorena, a navodno i mučena, jer je podržavala prava žena da upravljaju automobilima. Loujain al-Hathloul je sada zabranjeno napustiti državu.

Shehab je stigla u Ujedinjeno Kraljevstvo 2018. ili 2019. godine kako bi nastavila doktorat u Lidsu. Vratila se kući u Saudijsku Arabiju u decembru 2020. na odmor i nameravala je sa sobom u Ujedinjeno Kraljevstvo dovesti svoje dvoje dece i muža. Potom su je saudijske vlasti pozvale na ispitivanje te su je na kraju uhapsili i sudili joj zbog objavljenih tvitova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading