KRVAVI MASAKRI ŠIROM CRNE GORE: Likvidirane cele porodice sa decom - od Pljevalja do Berana, preko Herceg Novog do Andrijevice

Autor:

Svet

13.08.2022

07:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Masakr na Cetinju, u kojem je stradalo 11 osoba, najteže je masovno ubistvo koje je pojedinac počinio u istoriji Crne Gore.

KRVAVI MASAKRI ŠIROM CRNE GORE: Likvidirane cele porodice sa decom - od Pljevalja do Berana, preko Herceg Novog do Andrijevice

Foto: Tanjug/AP/Printskrin/Instagram/socijaldemokratecrnegore/pixabay.com

Tridesetčetvorogodišnji Vuk Borilović usmrtio je juče 11 osoba na Cetinju, a potom je ubijen. On je pucao na više ljudi u blizini svog mesta stanovanja.

Kako su naveli očevici, napadač je prvo ubio komšinicu i njenu decu, nakon čega je pozvao supruga ubijene i kazao mu šta je uradio.


Potom je, prema istim izvorima, nastavio sa napadom, pucajući na komšije i prolaznike.
Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Dežurna tužiteljka Andrijana Nastić nakon okončanog uviđaja na Cetinju kazala je da su na licu mesta zatekli devet smrtno stradalih osoba.

Ovo je pregled nekih od najvećih i najbrutalnijih masakra u posljednjih tridesetak godina.

1992. PUŠONJSKI DOL – 10 MRTVIH

Najveći zločin do sada desio se u predvečerje 3. juna 1992. godine kada je 22-godišnji Kosta Damjanović likvidirao devet stanovnika u Pušonjskom Dolu kod Pljevalja, nakon čega je i on likvidiran.

Zbog nekog bezazlenog incidenta, rastrojeni Damjanović je tog jutra zapretio da će pobiti čitavo selo.

Nakon višesatnog ispijanja alkohola u seoskoj kafani, krenuo je da ostvari stravični naum.

Od rafala iz automatske puške usmrtio je u jednoj kući Jovana (61) i Radovana Ostojića (32) i Vukotu Martića (50), u susednoj kući ubio je braću Rajka (64) i Radovana Ostojića (62) i njihove supruge Maru (60) i Radojku (50). U kući Milikića, Damjanović je ubio pedesetogodišnju Maru Milikić (50) i teško ranio njenog supruga Mila. Potom je u kući Šubarića ubio Dostu Šubarić (62), koja je pokušala da telom zaštiti svog bratanića Veljka.

Tadašnji dopisnik Pobjede Milenko Jelić je zapisao da je ubica došao do vrata i tražio Veljka Šubarića, sa kojim se poznavao. ,,Kada je Damjanović uperio automatsku pušku, najprisebnija je bila Dosta, koja je skočila i uhvatila rukom cev puške. Došlo je do guranja, prilikom kojeg je Dosta Šubarić smrtno ranjena. Njen sin Veljko, iako pogođen u stopalo, savladao je ubicu, oteo mu automatsku pušku i njome ga lišio života na kućnom pragu“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

1993. SELO ČOKRLIJE – 6 MRTVIH

Ni nakon 29 godina nisu poznati motivi koji su 14-godišnjeg dečaka Momčila Cerovića naterali da 14. februara ubije svoju najužu porodicu i presudi sebi.

U večernjim časovima Momčilo Cerović je u porodičnoj kući ubio svog oca Mlađena (45), majku Milevu (43), brata Mila (20), trogodišnjeg sestrića J. T. i babu Mitru (70).

1993. BIJELO POLJE – 4 MRTVIH

Devetog novembra 1993. godine, oko 20 sati, u svom domu brutalno su likvidirani Vuksan Sošić (42), radnik tadašnje Robne kuće Beograd u Bijelom Polju, njegova supruga Slavica (40), deca Tatjana (12) i Milosav Sošić (8). Masakr u roditeljskoj kući preživeo je samo jedanaestogodišnji Vladan.

Ovaj teški zločin nad mirnim ljudima počinio je njihov bliski rođak Novo Sošić (44), koji je te noći sedio kod rođaka i gde je dočekan rakijom i kafom.

Mediji su izvestili da je posle razgovora, u trenutku kada mu je Vuksan pružio ruku u znak pozdrava, Novo snažno stegao, povukao k sebi i nekoliko puta mu zario u grudi lovački nož, koji je pre toga pripremio i sakrio u rukavu: ,,Potom je istim nožem ubio Slavicu koja je pokušala da pomogne suprugu. Sošić je potom izvadio pištolj ,,tetejac“ i zapucao k ranjenom rođaku i njegovoj supruzi, overivši ubistvo. Tri hica bio je namenio malenom Vladanu, ali ga je promašio. Potom je uleteo u dečju sobu, i ubacivši novi šaržer, počeo da puca ka Tatjani i Milosavu. Mala Tatjana, sudeći prema povredama, branila je svoj i život svoga brata golim rukama…“

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

2001. BERANE – 6 MRTVIH

U planiranom miniranju trospratnice u centru grada stradalo je šetoro mladih ljudi: vlasnik zgrade Duško Martinović (35), njegov brat Milutin (31), brat od strica Ljubiša Martinović (26), radnici u kafiću Biljana Radović (28), Igor Cimeša (20).

Poginuo je i Srđan Stamenković, rodom iz Niša, za koga se tokom istrage ispostavilo da je uneo eksploziv u torbi po naredbi Zorana Stevančevića (34) iz Beograda. Dva meseca nakon zločina Stevančević je uhapšen i osuđen za višestruko ubistvo na najdužu vremensku kaznu.

2006. HERCEG NOVI – 5 MRTVIH

U monstruoznom zločinu za novogodišnju noć 31. decembra u Zelenici kraj Herceg Novog stradala je čitava porodica Roganović: Slavoljub (41), njegova supruga Slavica (41) i sinovi Željko (12), Srđan (10) i Marko (6).

Njih je, kako je istraga pokazala, masakrirao Milan Zeković u njihovoj rodnoj kući. Kako su istražitelji utvrdili, neki od dečaka su pokušali da pobegnu, ali im je ubica pucao u leđa, a one koji su davali znake života je dokrajčio ubodima kuhinjskim nožem.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

2012. RIJEKA MARSENIĆA - 4 MRTVIH

Bivši policajac Slavko Milović iz Andrijevice dugo je pripremao ubistvo porodice svoje tazbine. U sumrak 30. aprila obavio je svoj monstruozni cilj: vjerovatno je u svojoj glavi dugo kovao pakleni plan kako da ostvari pretnje i pobije tazbinu.

Epilog je – četvoro mrtvih i jedna ranjena osoba. Slavko je ubio tasta Slobodana (66), taštu Danicu (64) i šuru Zorana. Drugog šuru Željka je ranio, ali ga nije ubio jer mu je nestalo municije. Nakon toga se, pred policijskom zajedom, raznio ručnom bombom.

Da je plan kovan dugo i detaljno, govori činjenica da je iz svog sela Slatina kod Andrijevice, udaljenog sedam-osam kilometara od kuća Otovića na Rijeci Marsenića, došao pešice šumskim putem, u sumrak, noseći arsenal naoružanja – dva pištolja, više ručnih bombi i nekoliko mina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading