Mađarska razvija novo streljačko oružje! (VIDEO)

Autor:

Svet

26.07.2022

09:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska razvija novu generaciju domaćeg streljačkog oružja, saopštili su zvaničnici ministarstva odbrane te zemlje. Kompanija Gestamen već je izradila prototipove koji su predstavljeni vojnom vrhu, a proizvodnja se očekuje od sledeće godine.

Mađarska razvija novo streljačko oružje! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/Hungarian Defence Force

Proizvodiće se pištolj G9HSP kalibra 9x19mm NATO, automat G9SMG u istom kalibru, jurišna puška G308BR 7,62x51mm NATO, laki mitraljez G224LMG u kalibru 5,56x45mm NATO i bacač granata G40GL.

Jurišna puška G224AR ima promenljivu cev kao i srpski M-19. Za razliku od srpske puške predviđeni su isključivo kalibri koje već koriste ili koje su izabrale najveće vojske sveta; 5,56x45mm NATO, 7.62x39mm i novi kalibar američke armije 6,8x43mm.

Oružja Gestamena predviđena su kao dopuna novom streljačkom oružju koje Mađarska pravi po licenci Češke Zbrojovke (CZ). U pogonu državne kompanije Arsenal sklapaju se automatske puške Bren 2, automati Škorpion EVO, pištolji R-07 i R-09.

Ugovor sa Česima za licencnu proizvodnju 200.000 komada malokalibarskog oružja vrednog oko 100 miliona evra potpisan je marta 2018. Bren 2 je postala nova standardna jurišna puška Mađarske vojske koja zamenjuje stari domaći kalašnjikov AK-63.

Sa druge strane, Gestamenovo oružje osmislili mađarski konstruktori, a na predlog čelnika za razvoj domaće namenske industrije.

Mađarski mediji navode da će oružje domaće privatne kompanije Gestamen biti "značajno jeftinije" od licencno proizvedenog CZ oružja ali i da će biti komplementarno sa tim programom.

U procesu razvoja novog domaćeg oružja zadatak Gestamena bio je i pronalaženje domaćih strateških partnera. Za proces istraživanja i razvoja izabran je univerzitet Janoš Nojman, navodi Balkanska Bezbednosna Mreža. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading