POJAVIO SE ANTRAKS U HRVATSKOJ! Ovo su SIMPTOMI zaraze kod ljudi!

Autor:

Svet

16.07.2022

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Antraks ili "crni prišt" jeste akutna bakterijska infekcija, praćena toksemijom koju uzrokuje Bacillus anthracis.

POJAVIO SE ANTRAKS U HRVATSKOJ! Ovo su SIMPTOMI zaraze kod ljudi!

Foto: Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Antraks je pre svega bolest biljojeda, ali i drugih sisara, kao i nekih ptica, koji gutaju ili udišu spore u toku ispaše na zaraženom području ili ih unose ishranom putem zaražene hrane. Od bolesne životinje antraks može preći na ljude, bilo direktnim kontaktom (tokom hranjenja ili nošenjem vune od ovce npr.) ili upotrebom mesa obolelih životinja.

Kako se manifestuje antraks kod ljudi?

U zavisnosti od načina infek­cije, antraks se može klinički ispoljiti kao kožni, plućni ili crevni.

Ukoliko se antraksne spore progutaju hra­nom, kod zaraženog se nakon 2-5 dana javlja poviše­na temperatura, jak bol u stomaku, muka, povra­ćanje i proliv.

Pošto je najčešći put zaraze putem kože, obično se na koži javi crvena-smeđa kvržica koja svrbi. Nakon nekoliko dana oko nje počinje da se razvija crvenilo i želatinozna oteklina, a potom se od toga razvija otvoreni čir iz kojeg izlazi sukrvica.

Na tom mestu stvori se crna krasta, zbog čega se antraks i zove "crni prišt".

Lečenje antibioticima može dovesti do ozdravljenja, ali nelečeni slučajevi mogu rezultirati smrću.

Plućni oblik je najsmrtonosniji oblik antraksa - bolesnik se žali na umor, malaksalost, bol u grudima i suvi kašalj, ima povišenu temperaturu. Crevni oblik obično počinje mučninom i povraćanjem, zatim se javljaju jaki bolovi u stomaku, povraćanje krvi, proliv i pacijent zapada u stanje šoka.

Lečenje antibioticima, ali ne na  svoju ruku

Lečenje je neophodno u svim slučajevima i obuhvata agresivnu primenu visokih doza antibiotika i nadoknade izgubljene tečnosti.

Američka agencija za hranu i lekove odobrila je upotrebu vakcine protiv antraksa koja se pokazala kao uspešna u borbi protiv ove bolesti.

Antraksna vakcina (atenuisana ili mrtva) za sada nema široku primenu u prevenciji, sem kod osoba sa rizikom (industrijski radnici, vojnici i slično), prenosi Telegraf.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading