OTROVNA RIBA PLIVA JADRANOM: 1.200 puta otrovnija od CIJANIDA

Autor: Republika

Svet

12.07.2022

19:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kod hrvatskog ostrva Košara ulovljena riba-balon, koju Japanci zovu fugu i u toj zemlji je od početka veka izazvala nekoliko desetina smrtnih slučajeva

OTROVNA RIBA PLIVA JADRANOM: 1.200 puta otrovnija od CIJANIDA

Foto: Profimedia

Kod hrvatskog ostrva Košara u blizini Biograda na Moru ove godine je ponovo ulovljena riba-balon (Lagocephalus Sceleratus), koja u mišićima, polnim žlezdama, jetri i koži sadrži otrov tetrodotoksin, koji je 1.200 puta jači od cijanida, a novi ulov ukazuje da se ova invazivna vrsta, pristigla iz Crvenog mora, potpuno odomaćila u Jadranu.

Srpski naziv ribe potiče od njene osobine da se u slučaju opasnosti naduje poput balona, što joj je zajedno s otrovom koji poseduje način da se odbrani od grabljivica. Hrvati ovu ribu zovu srebrnopruga napuhača, ali je njen najpoznatiji naziv fugu, kako je zovu u Japanu, gde se meso ove i sličnih vrsta smatra delikatesom, ali samo specijalno obučeni kuvari mogu da ga spremaju pošto znaju kako da je seku, a da se ne otruju. I pored upozorenja građanima da sami ne spremaju ovu ribu, mnogi Japanci se odlučuju da se oprobaju u tome, zbog čega je u toj zemlji je od početka veka bilo već nekoliko desetina smrtnih slučajeva.

Ovu riba je u Hrvatskoj prvi put viđena kod ostrva Jakljan u blizini Dubrovnika još 2012, a narednih godina pronalažena je i uz albansku i crnogorsku obalu, gde je nađena blizu Bečića. Njeno osnovno stanište je u zapadnom delu Tihog okeana, Indijskom okeanu i Crvenom moru, odakle je u Sredozemlje dospela iz Crvenog mora Sueckim kanalom. Već je uspostavila populaciju u istočnom Mediteranu, odakle je krenula u Jadransko more.

Može i da ugrize

Stručnjaci upozoravaju da ljudi koji naiđu na ovu ribu treba da izbegnu direktan kontakt s njom. Osim otrova, riba-balon ima i jaku čeljust, s oštrim zubima, pa i njen ugriz može da izazove ozbiljne povrede.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading