Padaju opasni rekordi! Energenti i hrana guraju inflaciju u Hrvatskoj prema 12 odsto!

Autor:

Svet

02.07.2022

06:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inflaciju u Hrvatskoj i dalje guraju energenti, koji su oko 42 posto skuplji nego u junu prošle godine.

Padaju opasni rekordi! Energenti i hrana guraju inflaciju u Hrvatskoj prema 12 odsto!

Foto: Tanjug/AP, Pixbay

Evrozona beleži novu rekordnu stopu inflacije od prosečnih 8,6 posto (mesec pre bilo je 8,1) s rasponom od najnižih 6,2 posto na Malti i u Francuskoj (6,5%) do visokih 22 posto u Estoniji.

Samo su Nemačka i Holandija od 19 članica evrozone u junu lagano usporile inflaciju u odnosu na maj, pre svega zahvaljujući padu cena usluga.

Slovenija je imala je u junu najveći skok cena u odnosu na prethodni mesec, čak 2,3 posto, te je dostigla 10,8 posto rasta na godišnjem nivou.

U Hrvatskoj je tolika inflacija bila već mesec dana pre, tako da bi jun, sa značajnim rastom cena usluga u turističkom sektoru, mogao doneti novi rekord i približavanje nivou od 12 posto, slično kao u Grčkoj ili Slovačkoj.

Inflaciju i dalje guraju energenti, koji su oko 42 posto skuplji nego u junu prošle godine, te hrana. U Nemačkoj je, primera radi, hrana za godinu dana poskupela oko 13 posto, u Hrvatskoj do juna 15 posto.

(Republika/Večernji.hr)



Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading