RUSIJA I SAD DELE EVROPU NA POLA! Menja se arhitektura Starog kontinenta: ŠOK KOLUMNA OBJAVLJENA U GARDIJANU OTKRIVA ŠTA ĆE BITI NA KRAJU RATA!

Autor:

Svet

23.06.2022

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavoj Žižek u kolumni za britanski Gardijan objasnio šta će se desiti ako birači u EU i Americi izgube apetit za rat kojem, čini se, nema kraja.

RUSIJA I SAD DELE EVROPU NA POLA! Menja se arhitektura Starog kontinenta: ŠOK KOLUMNA OBJAVLJENA U GARDIJANU OTKRIVA ŠTA ĆE BITI NA KRAJU RATA!

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com

Britanski list Gardijan objavio je kolumnu Slavoja Žižeka, slovenačkog filozofa poznatog po komentarisanju političkih tema u zapadnim, a jedno vreme i ruskim medijima, koji je upozorio da ruska agresija na Ukrajinu može da dovede do toga da SAD i Rusija podele Evropu u skladu sa sopstvenim interesima.

Žižek je naveo da se "završio san o brzoj ukrajinskoj pobedi".

- U onome što sve više izgleda kao dugotrajna pat-pozicija, Rusija polako napreduje, a njen krajnji cilj je jasan. Više nema potrebe čitati između redova kada Vladimir Putin poredi sebe s Petrom Velikim - napisao je slovenački filozof.

On je podsetio na nedavnu Putinovu izjavu da pomenuti ruski car u ratu sa Švedskom na Baltiku nije uzimao tuđe, već je samo vraćao ono što je rusko, a da to treba da radi i sadašnja Rusija.

- Dakle, šta će se dogoditi ako birači u Evropi i Americi, suočeni s rastućim troškovima energije i širom inflacijom podstaknutom sankcijama protiv Rusije, izgube apetit za rat kojem, čini se, nema kraja? Odgovor je jasan: u tom trenutku evropsko nasleđe će biti izgubljeno, a Evropa će de fakto biti podeljena između američke i ruske sfere uticaja. Ukratko, sama Evropa će postati mesto rata koji se nikada neće završiti - ocenio je Žižek.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

 

On je poručio i da "oni koji zagovaraju smanjenje podrške Ukrajini i veći pritisak na nju da pristane na bolne kompromise, vole da ponavljaju da Ukrajina jednostavno ne može da dobije rat protiv Rusije".

- To možda i jeste istina, ali upravo u tome vidim veličinu ukrajinskog otpora. Rizikovali su nemoguće prkoseći hladnim pragmatičnim proračunima. Najmanje što im dugujemo je puna podrška, a da bismo to učinili, potreban nam je jači NATO, ali ne NATO kao produžena ruka politike SAD - naveo je Žižek.

Finska se decenijama priprema za ruski napad

General Timo Kivinen, načelnik oružanih snaga Finske, izjavio je da se ta zemlja decenijama priprema za ruski napad i ocenio da bi finska vojska pružila jak otpor ukoliko do tog napada i dođe.

- Naša zemlja je izgradila značajan arsenal, ali, pored vojne opreme, ključni faktor je to što će Finci biti motivisani da se bore - poručio je general Kivinen.

Finska je 18. maja, zajedno sa Švedskom, s kojom je do sada delila neutralni status, podnela zahtev za prijem u NATO zbog zabrinutosti da bi moglo da joj se desi ono što se desilo Ukrajini.

Oružane snage Finske imaju oko 280.000 vojnika sa 870.000 obučenih rezervista. Ova zemlja nije ukinula vojnu obavezu za muškarce, kao što su to učinile mnoge druge zapadne nacije nakon završetka Hladnog rata.

Ukrajinski dron-kamikaza razneo rusku rafineriju na 150 kilometara od fronta

Ukrajinska vojska izvela je napad dronom-kamikazom rafineriju nafte u Novošahtinsku u Rostovskoj oblasti u Rusiji, koja je od linije fronta udaljena oko 150 kilometara.

Prema snimku koji je objavljen na društvenim mrežama, napad je izvela eksplozivom natovarena bespilotna letelica pd-2. Rafinerija je juče obustavila rad nakon što je saopšteno da je jedan dron pao na postrojenje za toplotni prenos, posle čega je izbio požar, a drugi dron je odleteo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading