RUSI SU VEĆ CRTALI "Z", A OVDE SE GOVORILO - NE BRINI: Zelenski je upravo dobio još jedan razlog za brigu, KRITIČARI SVE GLASNIJI!

Autor:

Svet

04.06.2022

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osim sa napredovanjem ruskih trupa u Donbasu i gubitkom nekoliko ključnih gradova na Istočnom frontu suočava se i sa sve glasnijim kritikama u samoj Ukrajini.

RUSI SU VEĆ CRTALI "Z", A OVDE SE GOVORILO - NE BRINI: Zelenski je upravo dobio još jedan razlog za brigu, KRITIČARI SVE GLASNIJI!

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

Kako navodi britanski Gardijan, sve je više onih koji otvoreno postavljaju pitanja zašto je Zelenski previše olako shvatao alarmantna upozorenja američkih obaveštajnih službi da Rusija sprema invaziju, kao i šta je učinio da se zemlja bolje pripremi za udar koji je Kremlj već isplanirao.

- Kada je u ranim satima 24. februara počela ruska invazija na Ukrajinu, sa masovnim raketnim napadima i napredovanjem kopnenih snaga iz nekoliko smerova, mnogi vodeći ukrajinski funkcioneri očito su bili iznenađeni, a neki su i čvrsto spavali. Predsednik Zelenski bio je kod kuće sa suprugom i decom. Brojni funkcioneri zaduženi za ključne regije u blizini granice, kao i gradonačelnici gradova koji sadrže strateške vojne ciljeve bili su u krevetima i probudili se u šoku na zvuk buke. Umesto da su proveli poslednje sate mira koordinirajući odbranu - navodi se u članku Gardijana.

Da bi podrobnije potkrepio svoju kritiku Zelenskog, njegovog kabineta kao i njegovih saradnika, Gardijan podseća da su pojedini ukrajinski funkcioneri o osvit ruskog napada upozorenja Amerikanaca ocenjivali kao "širenje straha i panike".

- Svrha takvih informacija je širenje panike i straha u našem društvu - doslovce je rekla zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar, podseća britanski medij.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitro Kuleba, ukrajinski šef diplomatije

I šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba, navodi se u članku, donekle je podcenio informacije o mogućem ruskom napadu, s obzirom na to da je u javnim nastupima ne jednom zastupao tezu da je veća verovatnoća da se kriza reši pregovorima nego na frontu.

- Na kraju krajeva, i sam predsednik Volodimir Zelenski svojevremeno je izjavljivao da su česta upozorenja SAD o mogućem ratu greška - konstatuje se u članku Gardijana.

U tekstu se podseća i na reči neimovanog izvora bliskog ukrajinski bezbednosnim strukturama da će, i ako je bude, ruska intervencija biti ograničenog dometa, odnosno da će Putin pokušati da okupira Donbas, ali ne i celu zemlju.

Upravo zbog ovih, kako sada deluje, pogrešnih odluka, s obzirom na to da ruske trupe ostvaruju uspehe u Donbasu - što priznaje i zvanični Kijev, sve više je onih koji otvoreno kritikuju Zelenskog.

Jedan od javnih kritičara je Volodimir Ariev, zastupnik partije Evropska solidarnost bivšeg predsednika Petra Porošenka, koji je najavio da će Zelenski zbog toga biti pozvan na odgovornost.

- Trenutno ne želimo pokretati istragu o ovome, ali nećemo je i ne možemo izbjeći u budućnosti - rekao je on, prenosi Gardijan.

I biznismen Sergej Taruta, koji je 2014. bio guverner Donjecka kojega je imenovao Kijev, rekao je da je prerano postavljati pitanja o greškama, ali kasnije će biti potrebna rasprava.

- Naravno da ima puno pitanja, Rusi su već crtali slovo 'Z' na svojoj opremi i svi su govorili da nešto dolazi, a naši ovdje su govorili 'ne brini'. Ali to je nešto za raspravu nakon rata. Sad je vrijeme za konsolidaciju društva - najavljuje on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading