OPET KARANTIN! Odluka je doneta, moćna EU zemlja donela radikalnu odluku: IZOLACIJA TRI NEDELJE!

Autor:

Svet

24.05.2022

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tek što je svet počeo da se oporavlja od pandemije koronavirusam nova pošast zakucala je na vrata.

OPET KARANTIN! Odluka je doneta, moćna EU zemlja donela radikalnu odluku: IZOLACIJA TRI NEDELJE!

Foto: ST/N. PANČIĆ/pixabay.com

Nakon koronakrize koja je posle ruskog napada na Ukrajinu 24. februara ove godine sišla sa radara svetske javnosti, na pomolu je novi globalni problem - pandemija majmunskih boginja, a neke zemlje već preduzimaju rigorozne mere.

Konkretno, kako je obelodanio nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah, ta zemlja će uvesto tronedeljni karantin za zaražene ovim boginjama.

Prema navodima Sputnjika, Ministarstvo je takođe dalo preporuku da se oni koji su imali kontakt sa zaraženima izoluju na tri nedelje.

Podsetimo, kako je Republika već pisala, kada je reč o majmunskim boginjama, obruč se steže i oko Srbije, s obzirom na to da je prvi slučaj već identifikovan u Sloveniji.

U toj zemlji potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja, a reć je o pacijentu kloji se vratio sa Kanarskih ostrva.

Pošto nije imao teže simptome bolesti, on nije hospitalizovan na Infektivnoj klinici UKC u Ljubljani.

Foto: Prinskrin

Majmunske boginje

 

Simptomi

Kako navodi Svetska zdravstvena organizacija, radi se obično o samoograničavajućoj bolesti čiji simptomi traju od dve do četiri nedelje.

Znaci majmunskih boginja podrazumevaju temperaturu, jaku glavobolju, oticanje limfnih čvorova, bol u mišićima, manjak energije. Oticanje limfnih čvorova je inače obeležje koje razlikuje majmunske boginje od obolenja kao što su morbile koje na početku mogu imati iste simptome.

Osip na koži javlja se do tri dana nakon pojave temperature i uglavnom se pojavljuje na licu i ekstremitetima, a ređe na trupu. Kod čak 95 odsto inficiranih osip se pojavljuje na licu a kod 75 odsto na dlanovima i stopalima. Može se pojaviti i u ustima a svaki treći oboleli ima osip i na genitalijama.

Teži oblici nisu toliko česti i uglavnom se javljaju među decom. Na težinu bolesti utiče više faktora uključujući i količinu virusa kojoj je osoba bila izložena i prethodno zdrasvtveno stanje.

Kako navodi SZO, danas osobe mlađe od 40-50 godina mogu biti podložnije majmunskim boginjama jer nisu zaštićene vakcinacijom protiv velikih boginja koja je bila zastupljena dok ova bolest nije iskorenjena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading