MAJMUNSKE BOGNJE sve bliže Srbiji! Registrovan prvi slučaj u Sloveniji!

Autor:

Svet

24.05.2022

06:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja.

MAJMUNSKE BOGNJE sve bliže Srbiji! Registrovan prvi slučaj u Sloveniji!

Foto: Prinskrin

Pacijent u ponedeljak nije hospitalizovan na Infektivnoj klinici UKC Ljubljana i verovatno se može zaključiti da je reč o blažem obliku bolesti.

Prema saznanjima portala, reč je o muškarcu koji se vratio sa Kanarskih ostrva, prenose slovenački mediji.

Očekuje se da se danas sa više informacija oglasi slovenački Nacionalni institut za javno zdravlje.

Ova bolest je već decenijama poznata epidemiolozima, mada se smatralo da je uglavnom ograničena na prostor Afrike.

Stručnjaci su objasnili da su majmunske boginje virus, odnosno virusna zoonoza, koji se sa životinja prenosi na ljude, a potom i sa čoveka na čoveka. Prvi put je otkrivena još 1958. godine kod majmuna, pa je otuda i došao sam naziv bolesti.

Majmunske boginje su isti član porodice kao i male boginje. Manje su zarazne od malih boginja i uzrokuju manje slučajeva teške bolesti. U ovu porodicu spadaju i velike boginje.

Postoje praktično dve faze bolesti. U prvoj fazi, koja traje do pet dana, javljaju se groznica, jaka glavobolja, oticanje limfnih čvorova, bol u leđima i mišićima, malaksalost. U drugoj, koja se naziva erupcija, na koži se pojavljuju osipi, najčešće na licu i ekstremitetima. Osip se pretvara u plikove, koji kasnije prelaze u lezije i kraste. Broj lezija varira: od dve-tri do nekoliko hiljada. Kraste se suše i otpadaju.

Period od infekcije do pojave prvih simptoma je od pet do 13 dana, ali može da bude čak i tri nedelje.

Ne postoje ni specifična vakcina, ni terapija za lečenje majmunskih boginja. Ipak, istraživanja su pokazala da je vakcina protiv velikih i malih boginja u 85 odsto slučajeva efikasna u prevenciji te bolesti.

Lečenje podrazumeva samo ublažavanje simptoma kako bi se sprečile dugoročne posledice. Pacijenti treba da uzimaju više tečnosti i hrane.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading