DODIK O TEŠKOJ KRIZI U BIH: Tri naroda da se razdvoje na civilizovan način

Autor:

Svet

23.01.2022

16:07

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za španski "El Mundo" da je BiH propali projekt i da je najbolje rješenje da se Bošnjaci, Srbi i Hrvati razdvoje na civilizovan način.

DODIK O TEŠKOJ KRIZI U BIH: Tri naroda da se razdvoje na civilizovan način

ST/Đ. KOJADINOVIĆ

BiH neće moći da opstane iz istog razloga zbog kojeg nije opstala Jugoslavija. U BiH postoje tri naroda. Dva od njih, Hrvati i Srbi, veoma su nezadovoljni. Muslimani žele da stvore unitarnu državu u kojoj bi oni bili dominantan narod – istakao je Dodik i konstatovao da je BiH sinonim za krizu.On je naglasio da politika Republike Srpske nije usmerena na secesiju.

Govorimo o drugačijoj mogućnosti, zasnovanoj na proceni da BiH neće biti uspešna kao država. Bude li tako, najbolje je razdvojiti se na civilizovan način – dodao je Dodik.

On je rekao da Srbi neće „početi rat kako bi se otcepili“, ali je ponovio je da je najbolje razdvojiti se „ako se ne može živeti zajedno“.

Srpski član Predsedništva je naveo da Srbi „brane politički proces“ prema postizanju tog cilja i da su priče o mogućem ratu besmislene.

ST/Đ. KOJADINOVIĆ

 

On je ukazao da BiH postoji kao država jedino zbog pritiska međunarodne zajednice i da je ona eksperiment stranaca.

Prvo što predlažem jeste da stranci prestanu da upravljaju ovom zemljom, jer je ona jedina kolonija koja trenutno postoji u Evropi. Neka nas puste da pronađemo konsenzus, ako je moguće – rekao je Dodik.

On je ponovio da Kristijan Šmit nema pravo da uvodi zakon u BiH.

Na izborima pre tri godine sam osvojio najviše glasova, mnogo više nego dvojica mojih kolega iz Predsedništva zajedno. I sada dođe taj Nemac i kaže da se budućnost BiH neće konstituisati s Dodikom. Šta on misli, ko je on? – upitao je Dodik, prenosi Srna.

On je u intervjuu za španski list „El Mundo“ naglasio da se BiH nalazi pred teškom krizom, koja nije nastala sada, već da je oduvek tu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading