SVEČANI DEFILE U BANJALUCI: Proslava Dana Republike Srpske! (VIDEO)

Autor:

Svet

09.01.2022

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se obeležava Dan Republike Srpske, koja je nastala pre tačno 30 godina.

SVEČANI DEFILE U BANJALUCI: Proslava Dana Republike Srpske! (VIDEO)

Foto: Printskrin

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda u BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH.

 

Republika Srpska je potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom i smatra se njenom naslenicom.

 

Ustavni sud BiH je, na zahtev bošnjackog lidera Bakira Izetbegovića, doneo presudu kojom se kao Dan Republike Srpske mora odabrati drugi datum, ali su građani na referendumu sa više od 99 odsto izglasali da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske.

Građani Republike Srpske okačili su zastave na svojim domovima, a brojni narod izašao je na ulice da isprati svečanost povodom ovog veličanstvenog dana.

Nakon služenja Svete arhijerejske liturgije, koju je u hramu Hrista Spasitelja predvodio patrijarh srpski Porfirije, u toku je svečani defile u Banjaluci.

U defileu učestvuje najveći broj učesnika do sada, skoro 2.800. Prvi put zajedno učestvuju helikopteri MUP-a Srpske i konjica.

Večeras će na platou ispred Palate Republike biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading