KRV NA RUKAMA! AMERIČKE UBICE DECE SE IZVUKLE: Pentagon preporučio da ne bude kažnjavanja

Autor: Republika

Svet

15.12.2021

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nijedan američki vojnik niti zvaničnik neće odgovarati za napad dronom izveden krajem avgusta u Kabulu prilikom povlačenja trupa SAD, u kojem je ubijeno deset avganistanskih civila, iako je Vašington prvobitno tvrdio da je gađao teroriste Islamske države Horasana (ISIS-K).

KRV NA RUKAMA! AMERIČKE UBICE DECE SE IZVUKLE: Pentagon preporučio da ne bude kažnjavanja

Foto: Tanjug/AP/printscreen

Ovaj zločin se dogodio 29. avgusta, pred kraj američke evakuacije, prema naredbi predsednika Džoa Bajdena, iz prestonice Avganistana, nad kojom su talibani preuzeli kontrolu nekoliko dana nakon što je u samoubilačkom napadu islamista kod aerodroma u Kabulu ubijeno 170 civila i 13 američkih vojnika.

Foto: Tanjug/AP

 

Pentagon je nakon udara dronom objavio da su ubijena dvojica boraca ISIS-K koji su planirali nove napade na američke trupe u tom gradu.

UN upozorava samo na talibane

Nada el Našif, zamenica visokog komesara UN za ljudska prava, izjavila je juče da je više od 100 pripadnika bivših avganistanskih snaga bezbednosti ubijeno otkako su talibani u avgustu preuzeli vlast.

Ona je navela da je, pored toga, najmanje 50 osumnjičenih pripadnika ISIS-K, ideoloških neprijatelja talibana, pogubljeno vešanjem i odsecanjem glave.

Tek kasnije je ministarstvo odbrane SAD priznalo da su ubijeni Zemari Ahmadi, Avganistanac koji je radio za američku humanitarnu organizaciju koja se bori protiv gladi u svetu Nutrišn end edukejšn internešenel (NEI), i članovi njegove porodice, uključujući i sedmoro dece.

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Navodno je američka obaveštajna služba automobil humanitarca povezala s ISIS-K, ali je kasnije Kenet Makenzi, general koji, kao predstavnik marinaca, vodi Centralnu komandu SAD, okarakterisao napad kao "tragičnu grešku".

Međutim, NBC njuz je iz Pentagona saznao da su dva ključna američka komandanta - Makenzi i general Ričard Klark, koji je na čelu Komande snaga za specijalne operacije, preporučila da ne bude kažnjavanja zbog napada dronom.

Interna revizija zaključila je da nema potrebe za disciplinskim postupkom jer, prema Pentagonu, nije prekršen nijedan zakon i nema dokaza o zloupotrebi ili nemaru, a izveštaj je u ponedeljak odobrio ministar odbrane Lojd Ostin.

NEI: Kako niko nije odgovoran?

Doktor Stiven Kvon, osnivač i predsednik humanitarne organizacije NEI, za koju je radio Ahmadi, nazvao je odluku Pentagona šokantnom.

- Kako vojska može greškom da oduzme živote desetoro dragih Avganistanaca, a da niko nije odgovoran na bilo koji način - upitao je Kvon.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading