AMERIKA ŽESTOKO UDARILA NA KINU! Državni sekretar SAD nikad oštriji: Vi ste agresivna država koja ugrožava mir, hitno prestanite sa tim ili sledi haos!

Autor: Republika

Svet

14.12.2021

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Entoni Blinken žestoko je opleo po Kini i njenom predsedniku Si Đinpingu, poslavši poruku zvaničnom Pekingu da Zapad preddvođen SAD neće dozvoliti da nPeking "kroji kapu svima na Dalekom istoku".

AMERIKA ŽESTOKO UDARILA NA KINU! Državni sekretar SAD nikad oštriji: Vi ste agresivna država koja ugrožava mir, hitno prestanite sa tim ili sledi haos!

Foto: Tanjug/AP

Entoni Blinken se ostrvio na Kinu i optužio je za provociranje nemira

Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovo je zapretio Kini i njenom predsedniku Si Đinpingu da se suzdrži od agresivnih i provokativnih akcija u Indo-pacifičkoj regiji, budući da bi, kako je naglasio, takvi opasni manevri mogli da dovedu do ozbiljnih nemira, pa i sukoba. 

Odlučni smo da garantujemo slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru, gde agresivni postupci Pekinga ugrožavaju trgovinu vrednu više od 3.000 milijarde dolara svake godine - poručio je Blinken na Univerzitetu Indonezije u Džakarti u sklopu svoje prve turneje po jugoistočnoj Aziji, naglasivši da Amerika ne može skrštenih ruku da posmatra takva destabilišuća dešavanja. 

Takođe je potvrdio privrženost Vašingtona "miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", prolazu koji je više nego ikad u središtu ekstremnih napetosti između Vašingtona i Pekinga. Njegova pozicija je takva, podsetimo, da predstavlja glavni transportni put za robu s Dalekog istoka, a Kina zauzima takav stav da ima apsolutnu dominaciju nad tim plovidbenim prostorom. Kako bi Đinpingu pokazala da to nije tako, Amerika je nedavno poslala svoj ratni brod koji je prošao kroz moreuz, provocirajući reakciju Kine i istovremeno pokazujući zube najmnogoljudnijoj zemlji sveta.    

Američki sekretar je zatim tokom govora istakao da je njegova želja da sa saveznicima u regionu zaštiti pravo svih zemalja da izaberu sopstveni put, bez ikakvih pritisaka ili zastrašivanja. Iako nije eksplicitno spomenuo Tajvan, mnogi mediji su istakli kako je najverovatnije mislio na tu ostrvsku zemlju koja godinama pokušava da proglasi nezavisnost od Peking, iako su SAD mnogo puta istakle da je politika jedne Kine za njih jedina opcija.   

- Postoji velika zabrinutost, od severoistočne Azije do jugoistočne Azije, i od reke Mekong do pacifičkih ostrva, zbog agresivnih dela Pekinga. Kina jednostavno polaže pravo na otvoreno more kao na svoju sopstvenu teritoriju, što je nedopustivo, i narušava otvorena tržišta kroz subvencije svojim državnim preduzećima. Takođe, ona odbija izvoz ili ukida sporazume sa zemljama koje osporava. Zemlje ove regije žele da se to ponašanje promeni, a i mi - istakao je Blinken.

Podsetimo, na Dalekom istoku trenutno vlada velika napetost, posebno u oblasti Južnog kineskog mora jer Peking polaže pravo na gotovo celo to područje, a sa njim u trku ulaze i Brunej, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zora

14.12.2021 16:33

Amerika je demokratija koja je od mira napravila ratove po celom svetu. Amerima vise odgovara da oni budu ti koji ce da kroje kapu svetu.Jos uvek se trzaju ali nema vajde NJIhovo je proslo. Kace se za Kinu i mislim da ce biti iznenzdjeni rezultatom.A EU? Bice im bolje da napuste Amere inace ce platiti za njih.